2024. május 7. - Gizella

Alamuszi cigi nagyot ugrik!

Ahogy a XX. század elején divatba jött, úgy ment ki a század végére a divatból a dohányzás. Ma már nem az a sikk, ha valaki dohányzik, inkább az, ha le tudja tenni a cigarettát, vagy ha egyáltalán rá sem szokott. Főleg a férfiak körében volt elterjedt a d
2008. szeptember 17. szerda 13:16 - Pető Andrea
Azzal már mindenki tisztában van, hogy a dohányzás milyen mérgező, de most foglalkozzunk egy kicsit a leszokással. A dohányosok azzal szokták mentegetni magukat, hogy ha akarnák, bármikor le tudnák tenni a cigarettát. Nekem meg az a meggyőződésem, hogy az emberek 90%-a nincs tisztában saját képességeivel és korlátaival, mert aki már egyszer nikotinfüggő lett, az bizony megszenvedi az attól való örök búcsút.



A dohány terjedése Európában
A dohány Európába Amerikából került át. Az európaiak Amerika felfedezése után ismerkedtek meg a növénnyel. Kezdetben valószínűleg vallási szertartásokban, füstölőszernek használták. A füst belégzését gyógyászati célból az ókori népek is alkalmazták. A gyógyszerből azonban nemsokára élvezeti szer lett, mert annyira hozzászoktak. A XVII. század elején a dohány nagyon kedvelt gyógyszer volt. Az akkori gyógyszertárakban pipát is árultak. A dohány főzetét, forrázatát hashajtónak, bélférgek elpusztítására, bőr élősdiek ellen és fekélyes bőrfelületek mosására is alkalmazták. A dohányt nem csak füstölték, hanem rágták is, sőt tüsszentőpornak is igen kiterjedten használták.
Egy cigaretta elszívása nem csak nikotint nyújt a szervezetnek, hanem egyéb kellemesnek ható élményt ad, amitől csak még nehezebb megválni tőle. Az a pár perc, amikor dohányzunk, csak magunkkal foglalkozhatunk, megihatunk mellé egy kávét, vagy egy italt, ami még jobban esik a cigarettának köszönhetően. Nyugtató hatása van, és egy finom ebéd után elszívott cigaretta meggyorsítja az emésztésünket, amitől hamarabb tudjuk újra belevetni magunkat az aznapi elfoglaltságunkba. Nem véletlenül találta ki így az élet, hogy ami jól esik, az vagy káros, vagy tiltott, vagy mindkettő. Mégis a tudománynak köszönhetően tisztában vagyunk vele, hogy milyen káros a dohányzás, innentől kezdve azt is tudnunk kell, hogy megálljt kell parancsolnunk a szervezetünknek, és inkább az egészségünket tartsuk szem előtt, mint a szenvedélyeinket.

Ma már bizonyított tény, hogy a dohányzás megsokszorozza a rák kialakulásának esélyeit. Miután kiderítették a cigaretta súlyosan káros hatásait, egyre népszerűbbek lettek a leszokásra ösztönző reklámok, a leszokást segítő gyógyszerek és kúrák. Útjára indultak a cigaretta ellenes kampányok, melyek keretében egyre több országban hoztak tiltó törvényeket és szankciókat. Ma már nálunk is tilos bizonyos helyeken dohányozni, tilos reklámozni akármilyen dohányárut, és a cigarettás dobozokon megjelentek az elrettentést keltő mondatok. Arról már nem is beszélve, hogy egyre drágulnak a dohánytermékek, ami még inkább arra ösztönzi az embert, hogy leszokjon róla.

Az utóbbi pár évben egyre több leszokást elősegítő eszközt hoztak forgalomba, melyek hol jobban, hol kevésbé segítettek a cigaretta elhagyásában. A nikotintapaszoktól kezdve az elektromos cigarettáig feltaláltak jó pár dolgot, mégis ami a leginkább elterjedt, az az antinikotinos terápia.

Ez a terápia a biorezonancia elvén működik. Amikor nikotinéhség keletkezik a szervezetben, az idegsejtek rezgéshullámokat küldenek az agyba, így támad kedvünk gyorsan elszívni egy cigarettát. A terápia lényege az, hogy ellen rezgéshullámokat küld a szervezetbe, melyek így kioltják egymást, és ez által nem jut el az agyba a nikotinéhséget jelző idegsejt üzenete.

Megkérdeztük Dr. Major Tamást, a Kaposvári Mór Oktató Kórház tüdőgyógyász főorvosát, hogy mi a véleménye a leszoktatást segítő szerekről és terápiákról:

Mi a véleménye a biorezonancián alapuló antinikotinos terápiáról?

Hallottam erről a módszerről, de - mint az összes többi természetgyógyászati megközelítés - ez is olyan módszer, ahol nem állnak rendelkezésre olyan evidenciák, ami alapján orvosként hatásosnak minősíthetném. Tehát, szemben a gyógyszerekkel – melyek esetében több ezer fős betegen végzett klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják a hatásosságát, vagy hatástalanságát – ezek a terápiák nem mennek át azokon a vizsgálatokon, amit a tudományos közösség elfogad.

Mi az, ami Ön szerint elfogadott? Mondjuk a nikotintapasz megállja a helyét?

A tapaszoknak már kétségtelenül van valamilyen hatása, de nem tartom a legelőnyösebbnek. Azt gondolom, hogy a gyógyszeres terápia az, amely jelentős segítséget nyújthat a dohányosoknak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását