2024. április 28. - Valéria

Hamis tanúzás alapján ítélhették el Ethel Rosenberget

A hidegháború legnagyobb kémkedési perében lehet, hogy hamis tanúzás alapján hoztak ítéletet Ethel Rosenberg ellen - írta a The Washington Post olyan újonnan nyilvánosságra hozott tanúvallomások jegyzőkönyvei alapján, amelyek a Szovjetunió javára végzett
2008. szeptember 15. hétfő 20:57 - Hírextra
A jegyzőkönyvek titkosságát augusztus végén oldotta fel egy bíró; a házaspár - Julius Rosenberg és felesége, Ethel - pere és kivégzése máig vita tárgya.

Az 1951-es perben azzal vádolták őket, hogy átjátszották az amerikai atombomba titkát a Szovjetuniónak, amit ők végig tagadtak. Az utóbbi időben néhány újonnan előkerült bizonyíték azonban legalábbis Julius esetében alátámasztani látszott a vádat. Az ítéletek két koronatanú terhelő vallomásán alapultak; a feleség testvére, David Greenglass azonban vallomása egyes részeit később visszavonta.

A The Washington Post úgy fogalmazott: a jegyzőkönyvek "erős bizonyítékul" szolgálnak ahhoz az érvhez, hogy Ethel Rosenberg elítélése és kivégzése hamis tanúzáson alapult. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a másik koronatanú, Ethel sógornője, Ruth Greenglass hamis tanúvallomást tett.
A Greenglass-házaspár annak idején azt vallotta, hogy Ethel Rosenberg gépelte le az ellopott atomtitkokat. Közvetlen szerepe a titkok állítólagos átjátszásában halálbüntetést jelentett.
Az újonnan nyilvánosságra került tanúvallomások jegyzőkönyveit átvizsgáló ügyvédek és történészek megállapították, hogy Ruth Greenglass egyszer sem állította az esküdtek előtt azt, hogy látta, amint Ethel gépelte volna le a titkokat. Sőt, azt mondta, hogy ő maga írta át azokat folyóírással. A lap szerint ez összhangban van azokkal a később megfejtett szovjet táviratokkal, amelyek szerint a Rosenberg-házaspártól kapott anyagok kézzel íródtak.

A jegyzőkönyvek vizsgálati eredményének múlt heti nyilvánosságra hozatalakor először ismerte el egy férfi, akit annak idején a Rosenberg-házaspár mellett 1951-ben börtönbüntetésre elítéltek, hogy kémkedett a szovjeteknek. Az 1969-ben szabadult, most 91 éves Morton Sobell azt mondta a The New York Timesnak, hogy a második világháború idején átadott bizonyos katonai titkokat Moszkvának, amit azonban soha nem fogott fel kémkedésnek. Sobell, aki elektromérnökként nem atomtitkokat, hanem egy radart és tüzérségi eszközöket lopott el, mindeddig ártatlannak vallotta magát. Sobell szerint Ethel Rosenberg tudott arról, hogy férje kémkedett a szovjeteknek, de abban tevőlegesen nem vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását