2024. május 13. - Szervác, Imola

Nincs bizonyíték a hamis tanúzásra

A Fővárosi Bíróság (FB) szerint a 2006 őszén történt bántalmazások ügyében a bírák azért közölték azt, hogy a rendőrök hamisan tanúztak, mert a bántalmazások tényét egyértelműen megállapíthatónak találták. A testület szerdán adott ki közleményt az MTI-nek
2008. január 16. szerda 15:52 - Hírextra

A FB azt követően foglalt állást, hogy a rendőrség kedden a két bíró hamis tanúzással kapcsolatos kijelentéseinek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását kérte. A rendőrség ugyanakkor azt is közölte, maguk is érdekeltek az esetleges jogsértések alapos feltárásában.
Az FB közleményében emlékeztet arra, hogy az egyik ügyben az első fokon eljárt bírói tanács az egyik vádlott bűnösségét megállapítva büntetést szabott ki, míg a másik vádlottat bizonyítottság hiányában az ellene emelt vád alól felmentette.

Ez utóbbival összefüggésben az FB ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a bíróság megállapította azt is, hogy a sértett a sérülését a rendőrkapitányság fogdáján szenvedte el. Azt, hogy a bántalmazást a rendőrök követték el, az eljárásban tanúként meghallgatott személyek is alátámasztották - fűzték hozzá.

Mint írták, az ügyben a bíróság 16 olyan rendőrt hallgatott ki tanúként, akik közül néhánynak bizonyosan látnia kellett a cselekményt, de a tárgyaláson mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy nem észlelték a bántalmazást. A bíró ebből következtetett arra, hogy a meghallgatott rendőr tanúk egy része nem a valóságnak megfelelő vallomást tett. Ez jogi nyelven hamis tanúzást jelent - áll a közleményben.

A másik ügyben az elsőfokú bíróság mind a három vádlottat felmentette, bizonyítottság hiányában. A bíróság megállapítása szerint a bántalmazás itt sem vitatható, és két tanú is rendőri bántalmazást állít, ugyanakkor a vádlott rendőrök és társaik tagadták a bántalmazást.

"Mindkét ügyben megállapította tehát a bíróság, hogy bűncselekmény történt, melyet a kihallgatott rendőr tanúknak legalábbis észlelniük kellett, de miután nem ilyen vallomást tettek, a bíróság az ellentétes bizonyítékok birtokában indokoltan vonta le azt a következtetést, hogy ezen tanúk egy része nem a valóságnak megfelelően nyilatkozott" - szögezi az FB közleménye.

A bíróság rámutat arra is, hogy az egyik ítélet sem emelkedett jogerőre, így az eljáró tanácsok elnökei nincsenek abban a helyzetben, hogy hamis tanúzással kapcsolatos esetleges feljelentésről döntsenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását