2024. április 28. - Valéria

A 91-es meghosszabbított buszjárat ellen tiltakoztak

A 91-es meghosszabbított buszjárat ellen tiltakoztak pénteken a fővárosi, pasaréti Gábor Áron utca lakói.
2008. szeptember 5. péntek 16:34 - Hírextra
A 40-50 lakó az ellen tiltakozott, hogy a BKV szeptember 6-ától két buszjáratot is közlekedtet a II. kerületi Gábor Áron utcában. Információik szerint a mai 91-es vonal (a Nyugati pályaudvartól) megosztva közlekedik, részben 91-es jelzéssel a Gábor Áron utca - Szilágyi Erzsébet fasor útvonalon a Moszkva térig, részben 291-esként a Gábor Áron utca - Budagyöngye - Szépilona érintésével a Libegőig jár.

A lakók szerint a jobbára 2x1 sávos, rendkívül meredek Gábor Áron utcában a buszközlekedés megindítása miatt jelentősen nő a zaj- és környezetszennyezés, állandósulnak a forgalmi dugók és nő a balesetveszély. Ez véleményük szerint rontja az utcában és a környéken élők életminőségét, növeli az egész budai hegyvidék környezeti terhelését, és lassítja a helyi és az átmenő forgalmat.

A lakók sérelmezik azt is, hogy a BKV nem egyeztetett velük az új járatról, nem volt igényfelmérés és hatásvizsgálat sem. Közölték, eddig mintegy fél ezer helyi lakos, továbbá egy bölcsőde is csatlakozott a tiltakozáshoz.

A lakók eredetileg a hegyről levezető oldalon már felállított buszmegállót jelző tábla előtt tiltakoztak volna, ez a tábla azonban - tisztázatlan körülmények között - pénteken eltűnt. A lakók így a hegyre felvezető oldal megállójának már kihelyezett táblájára húztak fekete szemeteszsákot, és helyezték el rajta a "Köszönjük, nem!" feliratú táblát, így jelezve: nem értenek egyet a járat indításával.
A BKV szerint korábban a kerületi önkormányzat kérte a BKV-tól, hogy ebben az irányban hosszabbítsák meg a 91-es busz vonalát, és az új vonalvezetést a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is támogatta.

Balaton Balázs, a II. kerület médiareferense az MTI-nek korábban azt mondta, úgy látják, hogy a 91-es járat meghosszabbítása lényegesen több embernek hasznos, mint ahánynak esetleg zavaró. Közölte, az önkormányzat érdeke az, hogy lakosai biztonságosan, a legkevesebb átszállással, megfelelő időben jussanak el közösségi közlekedéssel munkahelyeikre, vagy a Szent János kórházba, ami nemrég súlyponti intézményként működik.

Láng Zsolt (Fidesz) polgármester korábban azt közölte, támogatják a meghosszabbítást, ám a busz útvonalát a szakértőknek kell kijelölniük.

A közlekedési vállalat két lépcsőben, augusztus 19-ével, illetve szeptember 6-ával változtatja meg a járatok menetrendjét és számozását. Az utóbbi évek legnagyobb járatátszervezését a városszerkezeti változásokkal, az új lakóterületek kiépítésével indokolta a fővárosi cég; a tervekről valamennyi kerületi önkormányzattal egyeztettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását