2024. május 19. - Ivó, Milán

Somogyi politikusok a repülőtér és a laktanya hasznosításáról

A taszári repülőtér és a laktanya hasznosítását, az elmaradt fejlesztéseket kérte számon pénteken, a laktanya bejárata előtt tartott sajtótájékoztatón Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Mártai Márta (Fidesz) országgyűlési képvi
2008. augusztus 22. péntek 19:46 - Hírextra

Mátrai Márta közölte: noha Ferihegy után Taszár a legnagyobb légi bázis mégsem itt, hanem egy friss hír szerint Vas megyében épül egy új kereskedelmi repülőtér és logisztikai központ.


"Erre felkaptuk a fejüket, hiszen úgy húz el minden megye mellettünk, mintha szárnyai lennének" - jegyezte meg a politikus, aki emlékeztetett, hogy 2001-ben a polgári kormány lehetőséget teremtett arra, hogy a kettős hasznosítás megvalósuljon; 560 millió forintból megépült a polgári terminál, elkészültek a közművek, a parkoló, a guruló- és a bevezető út.


Mártai Márta szerint Kolber István, akit 2006-ban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki biztosnak nevezett ki, megbízva a taszári repülőtér hasznosításával, csak ígérte a repülőtér gazdasági hasznosítását, "de nem tesz érte semmit".


Gelencsér Attila a laktanyáról szólva emlékeztetett: a korábbi tárgyalások ellenére - a megye 33 százalékos részesedést szeretett volna - a laktanyát tavaly Taszár önkormányzata kapta meg. Ám látható - tette hozzá, hogy a falu erejét meghaladta ennek a többmilliárd forintos vagyonnak a működtetése.


Tájékoztatása szerint az állam által biztosított harmincmillió forint csak őrzésre és védelemre elég, az ingatlanok állapota rohamosan romlik.


A megyei közgyűlés elnöke a hasznosítási tervekről azt mondta: a laktanya területén levéltári és múzeumi raktárak kapnának helyet, de látva az épületek meglehetősen leromlott állagát, a megyei önkormányzat "lépéskényszerben" van. Hamarosan levélben kérik Taszár polgármesterét, hogy adja át számukra azokat az épületeket, amiket még hasznosítani tudnak, hogy haladéktalanul megkezdjék az állagmegóvást és a szükséges átalakításokat.


Pataki Sándor Taszár polgármestere az elhangzottakra reagálva az MTI-nek azt mondta: miként azt felajánlották, ígéretükhöz híven segítenek az intézményekkel kapcsolatos gondok megoldásában.

 
"Kértem a közgyűlés elnökét, hogy konkrétan egyeztessünk a kért épületek ügyében, ám megkeresésemre eddig még nem érkezett válasz" - tette hozzá Taszár polgármestere.


Közölte: a laktanya átadás-átvétele folyamatban van, a birtokba vételre október elején kerül sor.
Kolber István (MSZP) kutatás-fejlesztési államtitkár, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője az MTI megkeresésére közölte: nem szívesen reagál az őt ért vádakra.


Nem érti - mondta a politikus, hogy miért nem személyesen keresi meg a megyei közgyűlés elnöke és a képviselő, ahelyett, hogy a sajtóban üzengetnek és vádaskodnak.


"Gelencsér Attila például Taszárral kapcsolatosan még egyszer sem keresett meg" - jegyezte meg Kolber István, aki úgy vélekedett: erre már csak kormányzati kapcsolatokért felelős megyei tanácsnokként is lett volna lehetősége a közgyűlés elnökének.
Kolber István azt mondta: a repülőtér hasznosítására hamarosan megjelenik a pályázat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását