2024. április 27. - Zita

Kezdődik a Zsolnay Vilmos életéről szóló film forgatása

Megkezdődik szombaton Pécsett a Zsolnay Vilmos (1828-1900) kerámiagyáros életéről szóló tévéfilm forgatása, a produkció bemutatóját 2010-re, a magyar kultúra napjára tervezik - közölte Pozsgai Zsolt rendező pénteken a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájéko
2008. augusztus 1. péntek 13:55 - Hírextra

"A munkálatok több mint három hétig tartanak, a jeleneteket a belvárosban, a Zsolnay-gyárban, a tettyei szikláknál, a Havihegyi kápolnánál és Európa másik két 2010-es kulturális fővárosában, Essenben és Isztambulban vesszük fel. A stáb később még visszatér Pécsre a film téli és tavaszi jeleneteinek rögzítésére" - mondta.


Pozsgai Zsolt beszámolt arról, hogy a porcelángyárat alapító Zsolnay Vilmost Őze Áron, édesapját Koncz Gábor, feleségét Aux Éva játssza, de jelentős szerepet kap a filmben Kézdy György, N. Szabó Sándor, Lipics Zsolt, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház direktora, s több békéscsabai, veszprémi művész is.


A rendező kiemelte: a film Zsolnay Vilmos életének rövid, de annál jelentősebb korszakát öleli fel. Azt az időszakot, amikor rámaradt a bátyja által vásárolt téglagyár, s feladta érte korábbi boltos állását. Felébredt benne a művész, és felfedezte azt a kerámiareceptet, amely híressé tette.
Pozsgai Zsolt a filmkészítés előzményeivel kapcsolatban utalt rá, hogy Tasnádi Péter, Pécs polgármestere kereste meg a közelmúltban egy Zsolnay Vilmosról szóló színdarab igényével. Ő azonban a filmet javasolta, mivel úgy ítélte meg, színpadon nehezen kivitelezhető a kerámiagyáros munkásságának bemutatása.


Hozzátette: először nagyjátékfilmben gondolkodtak, de készítését nem támogatta a Magyar Mozgókép Közalapítvány, így egy 170 millió forintos költségvetésű tévéfilm mellett döntöttek. Ennek különlegessége azonban, hogy ez előtt - tudomása szerint - még nem készült "tisztán vidéki gyártású" film Magyarországon.


Tasnádi Péter azt emelte ki, hogy ez lesz az első Pécsről, a város egyik neves személyiségéről szóló film, Mészáros András, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program főigazgatója pedig azt hangsúlyozta: a produkció várhatóan a leghatékonyabb eszköze lesz az EKF-fel kapcsolatos üzenetek továbbításának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását