2024. április 27. - Zita

"Szeretem a magyar közönséget"

"Szeretem a magyar közönséget, ráadásul Magyarországnak nagy színházi tradíciói, kiváló zeneszerzői és karmesterei vannak" - mondta Placido Domingo csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.
2008. július 31. csütörtök 17:55 - Hírextra
"Nagyon várom a koncertet, s remélem, az a program, amit összeállítottunk, elnyeri a publikum tetszését" - tette hozzá a világhírű spanyol tenor, aki a New York-i Metropolitan Operaház karmestere, Eugene Kohn dirigálta Pannon Filharmonikusokkal, s mások mellett Ana María Martínez Grammy-díjas szopránénekesnővel szombaton, a pécsi Expo Center szabadtéri színpadán lép fel.

A művész megjegyezte: szeret visszatérni oda, ahol sikert aratott, évente azonban négy-öt új helyen is vendégszerepel, mert érdeklik azoknak a zenekedvelőknek a reakciói, akik élőben még nem hallották énekelni őt.

Placido Domingo a pályafutására és jövőbeni terveire vonatkozó kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy repertoárjába fokozatosan épített be újabb és újabb műveket, de szerinte két-három élet is kevés lenne ahhoz, hogy az egész operairodalmat elénekelje. Bár több évtizede feszített tempóban dolgozik, reméli még hosszú éveken át folytatódik énekesi és karmesteri karrierje.

Ana María Martinez örömének adott hangot, hogy Pécsett lehetőségük nyílik városnézésre, a produkció tágabb helyszínének megismerésére is. Mint mondta, a világban tett utazásaik során legtöbbször csak a fellépésekre és az azt megelőző sajtókonferenciákon való részvételre van idejük.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere arról szólt, hogy a koncertre szinte minden jegy elkelt, vagyis mintegy hétezer ember követheti élőben a programot. Európa egyik 2010-es kulturális fővárosa pedig már most, ezzel bizonyítja, képes magas színvonalú rendezvények lebonyolítására.

A politikus Placido Domingo és kísérete további programjával kapcsolatban elmondta, hogy a városnézést követően ellátogatnak Villányba, ahol borkóstolón és borválasztáson vesznek részt, a világhírű tenor pénteken pedig a Pannon Filharmonikusokkal próbál.

Placido Domingo - akinek kéznyomát a sajtótájékoztatót követően betonban örökítették meg az utókor számára - váltott néhány szót Zoránnal, azon művészek egyikével, akikkel együtt népszerűsíti a hallásproblémák megelőzéséért és kezeléséért indított, Hear the World, azaz Halld a világot elnevezésű nemzetközi programot.

A szombati koncert szervezői korábban elmondták, hogy a szuperprodukció megszervezését José Carreras tavaly augusztusi, hatezer néző előtt megtartott pécsi fellépésének sikere, valamint az motiválta, hogy a város több hasonló, kiemelkedő rendezvénnyel szeretne készülni a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programra. Placido Domingo azért is fogadta el a felkérést, mert eljutott hozzá a Carreras-koncert híre.

A kétszer ötven perces szombati programban Verdi-, Puccini-, Cilea-slágerek, kedvelt olasz dalok és zarzuelák, továbbá Lehár Ferenc és Kálmán Imre operettjeinek egyes részletei csendülnek fel.
A rendezvény mintegy százmillió forintba kerül, ez megfelel egy stadionkoncert költségvetésének. Forrását elsősorban szponzorok támogatásaiból és a jegyeladásokból fedezik.

Placido Domingo Magyarországon eddig ötször lépett fel, először 30 éve kezdőként a Toscában, a legutóbb két évvel ezelőtt, a Puskás Ferenc Stadionban. Három éve magyar állami kitüntetést is adományoztak a világhírű énekesnek: a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést vehette át 2005 októberében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását