2024. április 27. - Zita

Magyar zenészek is

A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezetésével négyszer lép a közönség elé a skóciai Edinburghban, de vendég lesz a nemzetközi fesztiválon Tony Lakatos és együttese is, az első koncertjükre már minden jegy elkelt. A fesztivált augusztus 8-tól 31-ig
2008. július 31. csütörtök 18:30 - Hírextra
Az Edinburgh International Festival-t 1947-ben alapították a II. világháború utáni eufóriában, az optimista Európában, s a zene mellett az opera, a dráma és a tánc is helyet kapott.

A 2008-as fesztivált a "művészek határok nélkül" jelszóval rendezik meg, s ahogy Jonathan Mills fesztiváligazgató a műsorfüzet köszöntőjében írta: nemcsak a politikai vagy földrajzi határokra gondoltak, hanem a kulturális, vallási határokat is szeretnék áthágni a mostani művészeti seregszemlével.

Lengyel, magyar, román, boszniai, grúz művészek produkciói mellé helyeznek Libanonból, Törökországból, a Palesztin Területekről, Izraelből és Iránból érkező munkákat.

A zenében az ortodox keresztény tradícióktól az iszlám vallási mesterdarabokig, a cigányzene gazdag hagyományáig - amely inspirálta Brahms és Bartók zeneszerzői munkásságát - megtalálható minden a programban - olvasható a fesztivál honlapján.

A Budapesti Fesztiválzenekar idősebb és ifjabb Lendvay József hegedűművész és Ökrös Oszkár cimbalmos közreműködésével Liszt, Brahms és Sarasate műveiből játszik Fischer Iván vezényletével. Erre a koncertre már csak korálozott számban kaphatók jegyek. Egy napra rá a zenekar a Holland Nemzeti Ifjúsági Kórus közreműködésével Dvorák és Bartók műveit szólaltatja meg.

A Fesztiválzenekar művészeiből alakult kamaraegyüttes két koncertet ad, az egyiken Hummel és Bartók, a másikon Seiber, Enescu és Dohnányi darabokat ad elő.

Roby Lakatosnak és együttesének is nagy híre van Nagy-Britanniában, augusztus 15-i koncertjük már teltházas, de még két alkalommal fellépnek.

Fölcsendül Ligeti György zenéje is Steve Reich amerikai zeneszerző estjén, amikor is ezekre a muzsikákra Anne Teresa De Keersmaeker készített koreográfiát.

A fesztivállátogatók meghallgathatják a London Symphony Orchestra és Leonidas Kavakos hegedűművész előadásában Prokofjev három szimfóniáját és hegedűversenyét, a karmester Valerij Gergijev lesz.

Ő vezényli a szentpétervári Mariinszkij (Kirov) Opera társulatának előadásában a Król Roger című operát, a lengyel Karol Szymanowski munkáját.

Föllép a Palesztin Nemzeti Színház társulata, az izraeli Batsheva Dance Company, amely klasszikus, rock, hip-hop, izraeli és arab zenére táncol, Törökországból zenészek, valamint dervistáncot és éneket előadó csoport érkezik. Az East West Theatre Company Haris Pasovic író, rendező szarajevói tizenévesek a délszláv háborúban témájú darabját adják elő bosnyák művészek.

Ősi perzsa színházi tradíciót elevenít fel Abbas Kiarostami videoinstallációs performansza, a négy előadásra már minden jegy elfogyott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását