2024. április 27. - Zita

Nincs összefüggés a molotov-koktélok és a Magyar Gárda között

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint eddig nem merült fel információ arra, hogy összefüggés lenne a pátkai és a faddi Molotov-koktélos támadások és a Magyar Gárda tevékenysége között.
2008. július 4. péntek 15:08 - Hírextra
Ezt a rendőrség azzal kapcsolatban közölte a távirati irodával pénteken, hogy Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő korábban azt tudakolta, nem meríti-e ki a szervezett bűnözés fogalmát a két esemény közötti "ijesztő összefüggés".

A június 24-ei sajtótájékoztatón a Tolna megyei cigányvezetők a romák elleni megalázó, nyilvános provokációnak minősítették a Faddon három nappal korábban megtartott falunapot. Mohácsi Viktória pedig bejelentette: mivel az országban a faddi már a sokadik rasszista indítékú megmozdulás romák ellen, több szervezethez, hatósághoz, valamint a politikai pártok képviselőihez és a történelmi egyházak vezetőihez fordulnak, hogy a jelenség kivizsgálását és állásfoglalás közreadását kérjék.

Mohácsi Viktória többi között azt tudakolta a rendőrségtől, nem meríti-e ki a szervezett bűnözés fogalmát a két esemény közötti "ijesztő összefüggés", az, hogy mindkét településen Molotov-koktéllal gyújtottak fel házakat, azután a Magyar Gárda felvonulása következett, majd pedig szinte szóról szóra azonos "alkotmányokat" fogadtak el.

Az ORFK az MTI megkeresésére pénteken levélben válaszolt. Mint írták, "a Molotov-koktélos támadások és a Magyar Gárda tevékenysége közötti összefüggésre eddig nem merült fel információ, szervezett bűnözői tevékenységről nem beszélhetünk".

A rendőrségtől azt is tudni akarta a képviselő, hogy a faddi és a pátkai bűncselekményeknek, kollégája nyíregyházi megtámadásának, a fényeslitkei gyilkosságnak és a galgagyörki kilakoltatásnak van-e rasszista motivációja és kapcsolódnak-e a szervezett bűnözéshez.
A rendőrség válaszában azt írta: a Mohácsi Viktória által felsorolt konkrét bűncselekményekkel kapcsolatban rasszista motivációra utaló információ nem merült fel, szervezett bűnözéssel pedig egyik eset sem hozható összefüggésbe.

Mohácsi Viktória azt is szerette volna tudni a rendőrségtől, miért engedték be a Magyar Gárdát Faddon a romák lakta területre, amikor a szervezet eddigi 34 tüntetésén és felvonulásán tudomása szerint ezt soha nem tették lehetővé.

Az ORFK ezzel kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját: a rendőrségnek nincs engedélyezési jogköre a bejelentett rendezvényekkel kapcsolatban, de azok megtartását a gyülekezési jogról szóló törvényben meghatározott esetekben megtilthatja.

A rendőrség nem foglalhat és nem is foglal állást semmilyen szervezet rendezvényével kapcsolatban - tették hozzá. Mint írták, a rendőrség célja, hogy a törvényes keretek között gyakorolt gyülekezési jogot tiszteletben tartva végezze a jogszabályokban meghatározott feladatait: biztosítsa a gyülekezési jog gyakorlásának feltételeit és intézkedjen, ha a gyülekezési jog gyakorlása túllépi az alkotmányos kereteket, a résztvevők bűncselekményeket követnek el vagy annak elkövetésére hívnak fel, illetve magatartásuk mások jogának és szabadságának sérelmével jár.
A rendőrség a rendezvények biztosítását a jogszerűség, a szakszerűség, az arányosság és a részrehajlás nélküli eljárás követelményeire figyelemmel készíti elő és végzi - írták.

Hozzátették: a Magyar Gárda "a gyülekezési és az egyesülési törvényben meghatározottak betartásával fejti ki tevékenységét, nem léptek fel erőszakosan, nem skandáltak olyan jelszavakat, amelyek kimerítenék a büntető törvénykönyv valamely törvényi tényállásában megfogalmazottakat".
A faddi falunapra a szervezők a Magyar Gárda és a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének tagjait is meghívták, emiatt már a rendezvény előtt többen tiltakoztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását