2024. április 30. - Katalin, Kitti

Molotov-koktél után békülés

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) felajánlotta segítségét a Fejér megyei Pátka községben, egy Molotov-koktélos gyújtogatás nyomán kialakult feszültség oldásában - közölte ifj. Bogdán János szóvivő csütörtökön az MTI-vel.
2008. június 12. csütörtök 14:50 - Hírextra
Az OCÖ azt kéri, hogy az önkormányzat a törvényesség keretein belül maradva, a jó szándékú segítséget felajánló szervezetek bevonásával dolgozzon a helyi feszültség oldásáért - olvasható a közleményben.

Az OCÖ a településen élő roma és nem roma lakosság közötti társadalmi béke megőrzése érdekében fejezte ki készségét az együttműködésre.

A közlemény kitért arra, hogy a polgármester kérésére az OCÖ visszalép a feszültséget kezelő kerekasztal péntekre tervezett összehívásától. A polgármester ugyanis azt mondta - áll a közleményben - , helyben kezelni tudja a felmerülő konfliktusokat.

A szervezet felkérte konfliktusmegelőző és válságkezelő bizottságának tagjait, hogy a helyszínen tájékozódjanak a kialakult helyzetről.

"Bízunk benne, hogy a gyilkossági kísérletben eljáró hatóságok mindent megtesznek a bűnösök felelősségre vonása érdekében" - olvasható a kommünikében.

Pátkán június 3-ára virradóra Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában - ahol gyerekek aludtak -, tűz keletkezett. A gyújtogatással három helybeli polgárőrt több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek, egyikük részletes vallomást tett.

A történtek megbolygatták a falut: ötszázan írták alá azt a megyei rendőrfőkapitánynak már átadott petíciót, amelyben leszögezték: hisznek a polgárőrök ártatlanságában, mivel azt "megdönthetetlenül nem cáfolták meg", s kérik "a pártatlan, teljes körű igazságszolgáltatás lefolytatását".

Múlt pénteken lakossági fórumot tartottak Pátkán, ahol többen hangsúlyozták: nem általában a roma lakossággal, csupán annak normális együttélésre képtelen tagjaival vannak problémáik. A fórumot követően mintegy 50-60 ember két rendőrautó kíséretében békés, de demonstratívnak szánt sétát tett a romák lakta falurészbe. A romák lakta utca elején néhány ott lakó - félreértve a helyzetet - botokkal, vasrudakkal, kaszával indult meg a sétálók felé. Őket saját társaik fékezték meg, akik visszafordították őket. Összetűzés nem történt, a rendőröknek sem kellett beavatkozniuk, a sétálók pedig végül békésen hazatértek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását