2024. április 27. - Zita

310 éves templom ajándékba

Egy háromszáztíz éves fatemplomot ajándékozott Ungvárnak Viktor Baloga, az ukrán államelnöki titkárság befolyásos vezetője, aki egyben Kárpátalja leggazdagabb embere.
2008. július 3. csütörtök 22:30 - Hírextra

Az 1699-ben egyetlen szög nélkül készült tölgyfatemplomot darabjaira szedve szállítják át az Irsavai (Ilosvai) járási Deskovicáról (Deskófalva) Ungvárra. A kultikus épületet a tervek szerint a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épülete melletti parkban állítják fel- írta csütörtökön a Gazeta Po-Ukrajinszki című országos ukrán napilap.

A Mária oltalma fatemplomot eredetileg Szilcén (Beregkisfalud) építették fel, majd 1813-ban ökrös szekereken darabonként átszállították Deskovicára. Ott látta meg 1999-ben a községbe látogató Baloga, Kárpátalja megye akkori kormányzója, akinek nagyon megtetszett az építmény. S mivel a helyiek azt tervezgették, hogy új templomot építenek, felajánlotta a régi megvételét. Előlegként 1800 dollárt adott a falunak az új templom építésére és további segítséget is ígért.

A fatemplomot a hívek 2005-ig használták. Az Ungvárra történő átszállítása több mint egymillió hrivnyába (kb. 30 millió Ft) kerül majd. Ennek egy részét a megye költségvetéséből fizetik, a többit szponzorok adják össze.

A templomot megvásárló Viktor Baloga magánvagyonát több mint félmilliárd dollárra becsülte májusban közzétett értékelésében a Kommentariji című ukrajnai hetilap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását