2024. április 27. - Zita

Gyerekek felelősek a gyújtogatásért

Három kiskorú utcagyerek a felelős a besztercei evangélikus templom tornyának leégéséért - jelentették be a román hatóságok, jelezve azt is, hogy a gyermekek nem vonhatók büntetőjogi felelősségre.
2008. június 23. hétfő 13:29 - Hírextra

A romániai Beszterce (Bistrita) XVI. században épült gótikus szász evangélikus templomának javítás alatt álló, faállvánnyal körbevett tornya csaknem két héttel ezelőtt vált a lángok martalékává. Becslések szerint körülbelül egymillió euró - negyedmilliárd forint - kár keletkezett, a templom belseje viszont sértetlen maradt.


Ioan Bodescu Beszterce-Naszód megyei rendőrfőkapitány a sajtónak bejelentette: az elkövető három, 12 és 15 év közötti roma származású gyerek, aki ócskavas- és színesfémlopás végett hatolt az épületbe. Egy szemtanú nyilatkozata alapján vallották be, hogy először a tűzvész előtt egy nappal jutottak be a felújítás alatt álló templomba az épületet körbefogó állványzaton keresztül.
A zsákmány felderítése után másnap este visszatértek a helyszínre, de ismeretlen okokból lemondtak a kegytárgyak eltulajdonításáról. Egyikük, egy 13 éves fiú azonban merő csínytevésből meggyújtotta a hajléktalanok által összegyűjtött műanyag- és papírkupacot. Az állványzat száraz faelemein pillanatok alatt elharapóztak a lángok, majd átterjedtek a toronyra. Ekkor ijedtükben a gyerekek elmenekültek.


A rendőrfőkapitány szerint a kiskorúak büntetőjogi szempontból nem vonhatók felelősségre, viszont szüleik ellen gondatlanságból elkövetett gyújtogatás gyanújával bűnvádi eljárást indítanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását