2024. április 27. - Zita

Fennakádások a feltárásban

Egy tízezer voltos kábel akadályozza a szegedi vártemplom bejáratának feltárását, mivel a vezeték kiváltásra a Móra Ferenc Múzeumnak nincsen 30 millió forintja, a munkálatok a templom belsejében folytatódnak - mondta el Horváth Ferenc, az intézmény tudomá
2008. július 3. csütörtök 15:32 - Hírextra
Felidézte, hogy kilencedik éve tart a szegedi középkori vártemplom feltárása, amely a vármaradvány ásatásainak során került elő. A gótikus templom nyugati végfalán, ahol a bejáratot sejtik, a földben találtak egy tízezer voltos kábelt, amelyet az ásatás melletti út túloldalára kellene áthelyezni.

Az ehhez szükséges 30 millió forintot a múzeum nem tudja saját erőből előteremteni, támogatókra van szükségük. Amíg a szükséges pénz összegyűlik, folytatódnak a templom belsejében zajló munkálatok, ott már több mint hétszáz sírt tártak fel.

A szakember megjegyezte: a temetői ásatást körülbelül július végére fejezik be, akkor elérik azt a pontot, amikor már csak a vezeték kiváltása teszi lehetővé a munka folytatását.

Beszámolt arról, hogy a kriptákból eddig is nagyon gazdag leletanyag került elő, a napokban pedig egy előkelő kun nemesasszony nyughelyét találták meg. A sírból pecsétgyűrűk, ruhára varrható korongdíszek, aranyszállal átszőtt ruhaszegélyek kerültek elő.

A templom és környéke egyébként a feltételezések szerint több mint tízezer sírt rejt, ugyanis ide a 13. és a 16. század között temetkeztek a szegediek.

Horváth Ferenc elmondta azt is, hogy a romkert "láthatóvá tételén" is dolgoznak, hiszen az eddigi eredmények közönségnek való bemutatását is fontosnak tartják. Augusztusig az érdeklődők megfigyelhetik az "élő" munkálatokat, utána pedig az ásatási területen szemlélődhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását