2024. április 29. - Péter

Jeremy Spencer 60 éves

A brit blues egyik lejobb együttese volt a 60-as évek második felében a Fleetwood Mac. A 70-es évektől a poposabb zene felé fordult, de az első tagok - köztük a most 60 éves Jeremy Spencer, az első csapat egyik gitárosa - mindig megőrizték vonzódásukat a
2008. július 2. szerda 12:04 - Hírextra
Spencer 1948. július 4-én született az angliai Hartlepoolban. Zsenge ifjúkoráról annyit tudnak a krónikák, hogy mindig is a slide gitár volt a mindene, e hangszer kiválóságát, Elmore Jamest tekintette példaképének. A Fleetwood Macnek 1967-ben lett a tagja, fazont adott az együttesnek.
Nemcsak gitárosnak, hanem énekesnek is kitűnő volt, zongorázott is.

Korábban az Elmore James-számokat és rock and rollt játszó birminghami Levi Set Blues Band tagja volt, itt talált rá Mike Vernon, a neves menedzser és producer. A Fleetwood Macben a gitárosok között Peter Greené volt a pálma.

Jeremy Spencer a zene mellett különös dolgokra ragadtatta magát: hangszeréről óvszerek és egyéb szexuális kellékek lógtak. A zenekar ezért nem léphetett fel a híres londoni Marquee klubban. A kitűnő zenész ugyanakkor egy mini bibliát is viselt magán, deklarálva, hogy hívő.

Technikás zenész volt, szerzőként azonban háttérbe szorult Peter Green szólógitáros és John McVie basszusgitáros mögött - valószínűleg ő sem erőltette a saját dalokat. A korai sikerei közül az együttes neki köszönhette az I,ve Lost My Babyt, a Need Your Love Tonightot, az Evenin Boogie-t és más dalokat. A Fleetwood Mac 7 stúdiólemezén és 5 koncertalbumán volt közreműködő.

Négy évig létezett az eredeti formáció, Jeremy Spencer 1971-ben távozott. Nem tette le a gitárt, de a boldog időknek vége szakadt. Első szólólemeze 1970-ben jelent meg, s a Jeremy Spencer and The Children of God, valamint az Albatross együttessel próbálkozott. Különböző antológiákon kapott helyet, például a rendkívül kedvelt White Boy Blues című összeállításon Eric Clapton, John Mayall, Jimmy Page, Jeff Beck és mások társaságában.

A hetvenes években néhány évig Amerikában kallódott, 1975-ben tért vissza Angliába. A Flee című albumára 1979-ig kellett várni. Nem szidták, de nem is dicsérték érte. Társaival nem volt közös ügye. Amikor 10 évvel ezelőtt a Fleetwood Mac a rock and roll halhatatlanja lett, örömzenéltek egyet a régi csibészek. Két évvel ezelőtt megjelent Precious Little című albumán visszatért a blueshoz és a bluesrockhoz a szakma nagy örömére, de a közönségsiker elmaradt.

Az első Fleetwood Mac-zenészekről már nem sokat hallani. Peter Green olykor felbukkan egy-egy koncerten, lemezen. John McVie-ről semmi hír. Az egykori főnök és dobos, Mike Fleetwood új együttesével a 21. Nottoden Blues Festival fellépője lesz augusztus 1-jén és 2-án. Ígérete szerint előveszi a Black Magic Womant (sokan nem is tudják, hogy nem Santanáé, hanem a Fleetwood Macé volt az eredeti változat), azután az Oh Wellt, a Rattlesnake Shake-et és az Albatrosst.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását