2024. április 29. - Péter

Írások a pop-rock hőskorából

Dübörög a basszus - egy popmenedzser emlékiratai címmel jelent meg Wilpert Imre zenei szerkesztő, menedzser könyve az Ünnepi Könyvhétre az elmúlt évtizedek zenészeivel kapcsolatos emlékeiről.
2008. június 6. péntek 12:10 - Hírextra
A szerző a hetvenes-nyolcvanas években szakíróként, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, az EMI Quint, a Hungaroton zenei szerkesztőjeként szoros kapcsolatban volt a zenésztársadalommal, valamint a hazai zeneipar vezetőivel. Közeli munkatársa volt Bors Jenőnek, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egykori igazgatójának, az EMI Quint ügyvezetőjének valamint Erdős Péternek, a Hungaroton egyik vezetőjének, aki évtizedekig "élet és halál ura" volt a könnyűzenében.
A szerző az MTI-nek elmondta: nem interjúkötetet írt, hanem emlékeit tette közzé, s korábban megjelent könnyűzenei tárgyú cikkeiből válogatott.

A kötetben olvashat az érdeklődő mások mellett Bródy Jánosról, a Beatricéről, a Bikini együttesről, Nagy Feróról, a legendás A. E. Bizottság zenekarról, Fenyő Miklósról, az LGT-ről, a KFT-ről, az Omegáról, Vikidál Gyuláról, Cintuláról, a korszak közismert műsorvezetőjéről, lemezlovasáról. Szó esik a kötetben a lemezkiadás akkori mindennapjairól is.

Wilpert Imre a könyv belső borítóján vallja, hogy a hanglemezekhez, főként a hagyományos fekete lemezekhez fűződő szenvedélye volt könyve megszületésének mozgatórugója.
A rövid írások a sztárzenészek bemutatása mellett kulisszatitkokat tárnak fel a lemezkiadásról, érzékeltetve, hogy milyen volt a könnyűzenével foglalkozó intézmények munkamódszere, a Kádár-kor kultúrpolitikája.

A Dübörög a basszus a Duna Könyvkiadónál jelent meg a 79. Ünnepi Könyvhétre, a kötetet a kiadó sátránál vasárnap délután dedikálja a szerző Budapesten, a Vörösmarty téren.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását