2019. július 20. - Illés

A csimpánzok csendben szexelnek

A nőstény csimpánzok csendben maradnak szex közben, hogy nőstény társaik ne találjanak rájuk, és ne büntessék meg őket azért, mert a legjobb hímekkel párosodnak - közölték brit kutatók szerdán.
2008. június 18. szerda 14:05 - Hírextra
A nőstény csimpánzok csendben maradnak szex közben, hogy nőstény társaik ne találjanak rájuk, és ne büntessék meg őket azért, mert a legjobb hímekkel párosodnak - közölték brit kutatók szerdán.

A csimpánzok közösülésének megfigyelése során úgy találták, hogy a nőstények inkább törekszenek a lehetséges legtöbb hímmel párosodni, semmint hogy megtalálják a legerősebbet. Ezzel elbizonytalanítják az apaságot, ami később az utódok nagyobb védettségét biztosítja.

"Megkísérlik a rangosabb hímekkel elhitetni, hogy ők az apák" - mondta Simon Townsend, a skóciai St. Andrews Egyetem evolúciós pszichológusa, a Public Library of Science (PLoS One) című nyílt internetes tudományos portálon szerdán megjelent tanulmány egyik szerzője. Ezáltal a nősténynek is nagyobb az esélye a későbbi védett pozícióra.
A megállapítások arra utalnak, hogy legközelebbi genetikai rokonaink, a csimpánzok találkáikat rugalmasan igazítják a szociális tényezőkhöz.

A kutatók régóta érdeklődnek a különböző állatok, de főként a főemlősök párosodása iránt. A közkeletű vélekedés az, hogy a nőstények arra használják a csábítást, hogy párosodásra való készségüket bizonyítsák, a hímek pedig erre válaszként versengenek a nőstény kegyeiért, és a végén a legerősebb válik partnerré, biztosítva ezzel a legéletképesebb utódokat. A mostani kutatások alapján azonban úgy tűnik, a nőstény csimpánzok kicsivel jobban értenek az ellenkező nemhez.

"Úgy tűnt, hogy a nőstény csimpánzok, amelyeket saját élőhelyükön megfigyeltünk, inkább azzal törődtek, hogy sok különböző hímmel párosodjanak anélkül, hogy a többi nőstény tudomást szerezzen erről, semmint hogy harcra késztessék a hímeket magukért" - mondta Townsend.

A csoport, amelynek munkájában a lipcsei Max Planck Intézet kutatói is közreműködtek, egy körülbelül nyolcvanfős csimpánz csapatot követett nyomon Ugandában a Budongo erdőségben. A nőstényektől vizeletmintákat vettek, hogy termékenységük időpontját megállapítsák. Bár csak 4 napig tartott a nőstény csimpánzok termékeny ciklusa, 12 napon át csábították szexpartnereiket.

Az alacsonyabb rangú nőstények inkább voltak csöndben szex közben, vélhetően azért, hogy nőstény versenytársaikat távol tartsák, agressziójukat ne keltsék fel - vélik a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását