2024. április 23. - Béla

Majom az emberi jogi bíróság előtt

Egy osztrák állatvédő szervezet szerdán indult ügyében az Emberi Jogok Európai Bíróságának el kell döntenie, hogy személynek minősülnek-e a csimpánzok és vonatkoznak-e rájuk az emberi jogok.
2008. május 22. csütörtök 07:41 - Hírextra

Az eljárást az Állatgyárak Elleni Szövetség (VGT) indította a strasbourgi székhelyű testületnél, mert az osztrák Legfelsőbb Bíróság elutasította a keresetüket, amelyben egy csimpánz gyámság alá helyezését kérték. A bíróság arra hivatkozott, hogy az osztrák jog szerint csak emberek kaphatnak gyámot.

Az érintett emberszabású majom Matthew Pan, becenevén Hiasl. 1982-ben született Sierra Leonéban. Kiskorában befogták és gyógyszerészeti állatkísérletek céljából Ausztriába próbálták csempészni egy Rosi nevű csimpánzzal együtt. Az osztrák határőrök elfogták a szállítmányt, és a két majom egy állatmenhelyre került az alsó-asztriai Vösendorfba.

Az ügy tavaly februárban kezdődött, amikor a menhely tönkrement. Még nem zárt be, de ez bármikor megtörténhet. A VGT szeretné elkerülni, hogy a csimpánzok hajléktalanná váljanak, vagy eladják őket külföldre, ahol nem védenék őket az állatkínzást tiltó osztrák törvények.

Az aktivisták először gyűjtést szerveztek. A csimpánzok támogatására bőven akadt jelentkező, és a felajánlásokból fedezni lehetne az ellátásuk havi 5000 euróra (1,2 millió forint) rúgó költségét. Probléma viszont, hogy az osztrák törvények szerint csak természetes személyek jogosultak ajándékok elfogadására.

A bécsi székhelyű VGT megpróbálta gondnokság alá vetetni az állatokat. Elsőként Matthew Pan ügyében léptek; kezdeményezték a helyi bírságon, hogy jelöljenek ki mellé gyámot, aki kezelhetné helyette a pénzt. Az első fokon hozott elutasító ítélet indoklása szerint a kért intézkedésre nincsen kellő jogalap, mert a csimpánz szellemi állapota nem mutatja a hanyatlás jeleit és nincs is veszélyben. A bíróság nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy lehet-e személyként kezelni egy majmot. Az ügy a tartományi bíróságon folytatódott, majd az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyó döntés után a bécsi Legfelsőbb Bíróságon. A testület januárban döntött a VGT indítványának elutasításáról.

A fogságban élő csimpánzok átlagosan hatvan évig élnek. Az állatvédők egy alapítvány közbeiktatásával is megoldhatták volna a problémát, de úgy vélik, Matthew Pan jövőjét csak a jogi személyiség megszerzésével lehet biztosítani. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy nem emberré, hanem csupán személlyé kívánják nyilváníttatni a majmot.

A VGT szerdán indította meg az eljárást az Európa Tanács emberi jogi bíróságánál. "Ameddig Matthew Pan nem minősül személynek, addig bármikor eladhatják külföldre, vagy meg is ölhetik pusztán pénzügyi megfontolásból, takarékossági célból" - nyilatkozott Eberhardt Theuer, a szervezet vezető jogtanácsosa. "Ettől a döntéstől függ Matthew Pan élete. Az alapvető kérdés az, hogy ki az emberi jogok alanya, hogy kire vonatkozik az Emberi Jogok Európai Egyezménye."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását