2024. április 29. - Péter

Irodalmi lépegetők – avagy újra Könyvhét

A magyar kultúra egyik jeles eseménye az Ünnepi Könyvhét. Több annál, mint írók és olvasók reprezentatív találkozása, és több mint nagy üzleti dobás a kiadóknak. A könyvbarátok fiesztája az internet világának szélvédett szegletén. S ez már a hetvenkilence
2008. június 7. szombat 07:33 - Constantinovits Milán


Nyugattal a helyzet változatlan - még mindig népszerű

Slágertéma az idén száz esztendős Nyugat folyóirat, ennek alkalmából néhány klasszikus nyugatos szerző művét is újra kiadják. Így, aki versekre vágyik, biztos élvezettel veszi kézbe majd Juhász Ferenc: Pacsirta a szívben (Kossuth), Babits Mihály: Ezeregyéjem: Erdély (Pallas-Akadémia, Csíkszereda), esetleg Füst Milán: Összes versei (Fekete Sas) című kötetét. Aki pedig a 20. század és talán a magyar irodalomtörténet legmeghatározóbb szellemi műhelyének néhány prózadarabjára kíváncsi, annak kapóra jöhet a hiánypótló Mennyei riport Karinthytől (Akkord), esetleg Móricz Zsigmond Betyárja (Gabo). Irodalomtörténeti érdekességnek ígérkezik Szabó Lőrinc beszélgetéseit, naplóbejegyzéseit és leveleit tartalmazó Vallomások (Osiris). A Nyugat írásaiból nyújt válogatást a Volt egyszer egy lap: Nyugat (Arion), ami harmincnégy novellát, költeményt tartalmaz olyan szerzők tollából, mint Ady Endre, Babits Mihály, Heltai Jenő, Hunyadi Sándor, Kaffka Margit, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond.

A héthatáron túl is van élet

Mindig érdekes és értékes színfoltja a Könyvhétnek a határokon túli magyar kiadók jelenléte. Népszerű a vajdasági költőnagyság, Tolnai Ottó, aki a Grenadírmarssal (zEtna, Zenta) képviseli a délvidéki lírát. A verseskötetek közül meg kell említeni Boda Edit: Dal születésre és halálra (Koinónia, Kolozsvár) gyűjteményét. A vajdasági epikát tükrözi Bordás Győzőtől Az Úr órája (Forum, Újvidék). A regények és elbeszélések közül érdemes még a figyelemre az ungvári Intermix gondozásában megjelenő Nagy Zoltán Mihály: Messze még az alkonyat (Intermix, Ungvár) és a pozsonyi Mediannál napvilágot látó Tyborg (Pálszegi Tibor): Halálkomolytalan történetek című könyve. A Median a manapság nem annyira keresett színpadi művekkel is foglalkozik, így kapható tőlük Pénzes Tímea: Drámák kötete.

A határon túli megjelenéseket szemlézve mindenképpen szólni kell a két éve elhunyt filozófus-esztéta Bohár András: Poétikák és világlátások (Nap, Dunaszerdahely) tanulmánykötetéről, amelyben a vers, a bölcseletelmélet és a narráció határterületeit vizsgálja. Végül nem szabad elfelejtkezni a Szlovákiai magyar szépirodalom 2008 (Szlovákiai Magyar Írók Társasága) a hiánypótló kollekcióról.

Természetesen nem csalódik az sem, aki az olvasóközönség egy részének szemében költőóriássá emelkedett Wass Albertet keresi, ő Mátyás király és a vén katonával (Kráter Műhely Egyesület) a meséket szeretőkhöz szól. Aki viszont inkább Konrád György prózáját preferálja, az Ingát (Noran) veheti kézbe. Jó hír a konzervatívoknak Döbrentei Kornél: Tarts meg a sziklát című, Püskinél megjelent vaskos látlelete. A politikai korrektség jegyében említsük meg a slágernyelvésznek számító Nádasdy Ádám: Prédikál és szónokol (Magvető) című, magyar nyelvről szóló elmélkedésgyűjteményét.

Csak módjával!

Egy szó mint száz, irány a Könyvhét! Azonban az olvasással is csínján kell bánni. Útravalóul álljanak itt Kölcsey Ferenc gondolatai: „A bölcsesség legnagyobb mestere az élet; azonban gyakran felkeresd a rég elhúnytakat is, kik tanulások, vizsgálatok s tapasztalások által gyűjtött kincseket a maradék számára könyveikbe letették. De jusson eszedbe: a könyvek száma végtelen, a te éveid pedig végesek; s óráidat s napjaidat oly sok egyéb foglalatosság kívánja magának. Mint üres beszédű társalkodót: úgy kerüld a tartalmatlan könyvet. Sőt, ne könnyen végy kezedbe olyan művet, mely a zseni lángjegyét homlokán nem hordja.

Könyvhét az interneten: www.unnepikonyvhet.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását