2024. április 28. - Valéria

Lillafüreden is megemlékeztek

Supka Gézára, az első könyvhét kezdeményezőjére emlékeztek szerdán Lillafüreden, a Palotaszállónál, ahol a neves zsurnaliszta és művészettörténész emléktábláját irodalmárok, költők és műkedvelők koszorúzták meg.
2008. június 4. szerda 17:44 - Hírextra
Az első könyves ünnepet 1929-ben rendezték meg Supka Géza kezdeményezésére, ő volt az, aki 1927-ben Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének rendes évi közgyűlésén azt javasolta, hogy a magyar könyv népszerűsítése érdekében évenként rendezzenek könyvnapokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Miskolcon egyébként gazdag program várja szerdától a 79. Ünnepi Könyvhét vendégeit: a megyei rendezvényt Encsen, a miskolcit hagyományosan az Erzsébet-téren nyitották meg, ahol a József Attila-díjjal idén kitüntetett Fecske Csaba író-költő méltatta a magyar lírát.

Supka Géza (1883-1956) újságíró, művészettörténész, régész, akadémikus volt. 1918-ban a Károlyi-kormány prágai követe, 1945 után rövid ideig a Nemzeti Múzeum elnöke is volt.

 Régész-művészettörténészként a keleti régészet felé fordult. Publicistaként 1945-ig a polgári radikalizmus harcos szószólója, majd a háború után a polgári demokrácia híve volt. Újságíróként az irodalmi igényű, népszerű-tudományos riport műfajának megteremtője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását