2024. április 28. - Valéria

Bibliák kiállítása

Az országjáró Biblia kiállítás paravánjai és a városban használt korabeli Bibliák láthatók azon a kiállításon, amely kedden nyílt meg Kiskunhalason, a református imaházban.
2008. június 3. kedd 21:11 - Hírextra
A Biblia a legek könyve: a világon a legtöbbször és a legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbb kiadást és a legnagyobb példányszámot megért könyv - mondta Végső István történész, a kiállítást szervező Pásztortűz Egyesület elnöke.

A kiállítás szervezője emlékeztetett arra: a Biblia a zsidóság és a kereszténység közös szent könyvének, az Ószövetségnek és a kereszténység később keletkezett, Jézushoz kapcsolódó másik szent könyvének az Újszövetségnek a gyűjtőfogalma. A Biblia a kereszténység elterjedésével eljutott a Föld szinte minden ismert országába és népéhez.

A kiállítás szervezője beszámolt arról, hogy az országjáró Biblia kiállítás - a Magyar Biblia Társulat Alapítvány által összeállított - paravánjain a világ legismertebb könyvének a történetét mutatják be Mózes öt könyvének születésétől az Újszövetség keletkezéséig. Ehhez a tárlathoz kapcsolódik a régi kiskunhalasi bibliákból, felekezetenként összeállított kiállítás.

A történész kiemelte: a római katolikus, a református, az evangélikus, az izraelita és a baptista felekezet ma is működik a városban, így a legértékesebb Bibliákat közvetlenül tőlük kapták meg, de magánszemélyek is kölcsönöztek gyűjteményükből egy-egy értékes darabot.

Az izraeliták szekrényében ökörszarvból készült sófárt és hanuka gyertyatartót is bemutatnak, de látható a pergamentekercsen olvasható Eszter könyve is, mely azért különleges, mert az egyetlen ószövetségi könyv, amely nem említik meg az isten nevét.

A reformátusok magyar nyelvű Bibliái mellett a katolikusok latin és egy olasz nyelvű, magyarázó Bibliája is látható, melyet 1641-ben adtak ki. Az evangélikusok szekrényében egy 1868-ban kiadott szlovák nyelvű Bibliát is kiállítottak.

A kiállítás június 3. és 18. között ingyenesen látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását