2024. április 27. - Zita

A diszkrét smink a fecskéknek is bejön

A ruha teszi az embert, de a füstifecskét is - mutatták be amerikai etológusok. A kutatók a csoportban leggyengébb hím füstifecskék mellén lévő rozsdaszín tollakat egy filctollal sötétebbre - a sikeres fecskekakasokéhoz hasonló árnyalatúra - színezték.
2008. június 4. szerda 10:45 - Hírextra
Később megfigyelték, hogy a "sminkelt" madarak immár sokkal sikeresebbek voltak a nőstények körében, megnövekedett a tesztoszteronszintjük, sőt még túlsúlyuktól is megszabadultak.

"Úgy tűnik, a nőstények szexibbnek találták őket, ettől pedig ők is jobban érezték magukat" - mondta a kutatócsoport tagja, Kevin McGraw, az Arizonai Állami Egyetem biológusa.

A Current Biology című amerikai folyóiratban megjelent eredmények McGraw szerint meglepőek, mivel a hormonális változás már a "csinosítást" követő héten végbement: a harminc barnított füstifecske tesztoszteronszintje 36 százalékkal emelkedett néhány nap alatt, ráadásul olyan időszakban, amikor általában a madarak nemi hormonjainak mennyisége csökkenő tendenciát mutat. A csoport "sminkeletlen" 33 egyedében éppen felére csökkent.

"Olyan ez, mintha egy Rolls Royce-t vezetnél büszkén, és mindenki téged bámulna. Ehhez az érzéshez pedig hozzá lehet szokni" - magyarázta a kutatás vezetője, Rebecca Safran, a boulderi Coloradói Egyetem evolúciós biológusa.

És ha úgy gondolnánk, hogy mégiscsak felsőbbrendűek vagyunk a madaraknál, tévedünk. Safran szerint az emberek fajfenntartása sokkal hasonlatosabb a madarakéhoz, mint azt valaha is elismernénk.

"A füstifecskék szociálisan monogámok, genetikusan pedig párváltók. Éppen úgy, mint az emberek. Van néhány érdekes párhuzam közöttünk, de azért elég óvatosan kell bánnunk ezekkel" - tette hozzá Safran.

Egy korábbi kutatás például kimutatta, hogy a sportrajongó férfiak tesztoszteronszintje 20 százalékkal növekedett csapatuk győzelmekor.

A biológusok nem tudják biztosan, hogyan nő a hormonszint. Lehetséges, hogy a "kicsinosított" madarak többször jutottak párzási lehetőséghez, ettől változott a férfihormonok mennyisége a szervezetükben, de az is lehetséges, hogy a barnábbá vált társak láttán a többi hím úgy gondolja, megváltozott a csoporthierarchia és emiatt termelnek a "sminkeltek" több tesztoszteront. Esetleg mindkettő együtt. A kutatócsoport mindenesetre most erre igyekszik választ találni.

A fecskék súlycsökkenése könnyebben magyarázható Safran szerint. A "macsóbb" fecskék több időt tölthetnek párosodással, mint evéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását