2024. április 28. - Valéria

Ünnepi Könyvhét

Számos kötettel és hangoskönyvvel jelentkezik a jövő csütörtökön kezdődő Ünnepi Könyvhétre a Móra Ferenc Könyvkiadó, amely az idén összesen 160 kiadványt szeretne megjelentetni - mondta el Cs. Tóth János vezérigazgató Budapesten.
2008. május 30. péntek 14:19 - Hírextra
A kiadó pénteki sajtótájékoztatóján Cs. Tóth János a könyvheti újdonságok közül kiemelte a Sinkó Veronika által illusztrált és válogatott A Boldogasszony papucsa - Nevek és legendák című kiadványt, amely néhány utónévhez, a legismertebb szentek nevéhez fűződő legendát gyűjtött össze régi írásokból. A történetek szövege a régi magyar nyelvhasználatot idézi, megmutatva annak színességét, képszerűségét.

Zelk Zoltán Szavaseigaz Marci című munkája tréfás meséket tartalmaz, a rajzokat Faitisz Alexandra készítette. A kiadó tavaly Zelk Zoltán egész életművét megvásárolta.

A vezérigazgató ismertetése szerint Horváth Péter Kamarambó, a Senki Fia című mesekönyve egy kockás posztóból varrt babáról szól, aki azért indul vándorútra a gyerekszobában, hogy választ kapjon arra a kérdésre, miért született a világra. Kamarambó útközben megismerkedik a szebb napokat látott, öreg játékokkal.

Cs. Tóth János az Ünnepi Könyvhétre megjelenő hangoskönyvek közül kiemelte Janikovszky Éva Felnőtteknek írtam című munkáját, amely Schütz Ila tolmácsolásában hallható.

Ranschburg Jenő Gyerekségek című hangoskönyve pszichológiai, emberi problémákat dolgoz fel. A tájékoztatón jelen lévő pszichológus ehhez azt fűzte hozzá, hogy verseiben egy kisfiú életét követi nyomon három éves korától hat éves koráig. "Nem költészet ez, hanem rímekbe szedett gyermeklélektan" - hangsúlyozta.

Merényi Ágnes, a Móra Ferenc Könyvkiadó főszerkesztője beszámolt arról, hogy az Ünnepi Könyvhétre több ismeretterjesztő és szépirodalmi munka is megjelenik. Példaként említette a Kísérletezzünk és gondolkozzunk! - Hőtan, fénytan című kiadványt, amely az Öveges-sorozat második kötete. A Regék és mondák sorozatban megjelenő Buddhista regék és mondák című kötet laoszi, kambodzsai, thaiföldi, valamint mianmari történeteket tartalmaz.

G. Szabó Judit Különös sziget című regényének hőse Anikó, aki a nyári szünidőre meghívást kap amerikai rokonaitól. A tervek szerint a család kislányának bébicsősze lenne, ha bele nem bonyolódna szépséges unokanővére kalandos ügyeibe. A főszerkesztő megemlítette azt is, hogy az elmúlt évben IBBY-életműdíjat kapott írónő Hárman a szekrény tetején című legnépszerűbb lányregényét Zakariás Éva előadásában hallgathatják meg az érdeklődők.

Merényi Ágnes beszámolt még Pásztor Árpád Muzi - A múzeumkerti fiúk című ifjúsági regényéről; szerinte a szerző ezzel a munkájával "egy kicsit megírta Molnár Ferenc, A Pál utcai fiúk című alkotásának ellenregényét". A főszerkesztő szerint a hang eltér Molnár Ferenc művétől: nem a történeten, a drámai sodrású sztorin van a lényeg, hanem a szemlélődés, a lírai hangvétel kerül középpontba. Az édes-bús ifjúsági regény 1887-ben játszódik olyan ismert budapesti helyszíneken, mint a Nemzeti Múzeum kertje, a Városliget vagy a mai Ferenciek tere és környéke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását