2024. április 28. - Valéria

Díjazták a Zeneakadémiáról készült albumot

A Zeneakadémia épületének története című díszalbum a művészeti könyvek kategóriában elnyerte a Szép Magyar Könyv 2007 fődíját - közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) sajtóügynöksége csütörtökön az MTI-vel.
2008. május 29. csütörtök 20:00 - Hírextra

A közlemény szerint a díjat június 5-én, a 79. Ünnepi Könyvhét nyitónapján adják át.
"A budapesti Zeneakadémia olyan épület, amely a boldogság, a tragikum, a nosztalgia könnyeit rejti magában"- írja az album bevezetőjében Batta András, az LFZE rektora.

A kötet Liszt Ferenctől Ligeti Györgyig mutatja be röviden az intézmény történetét, méltóképpen megemlékezve az 1907-ben átadott, mára már patinás műemléképület két tervezőjéről, Korb Flórisról és Giergl Kálmánról. A Zeneakadémia építészeti értékeit az albumban neves művészettörténészek mutatják be.

A látható burkolatokon, például az előcsarnokot gazdagító Zsolnay-féle kerámián és iparművészeti alkotásokon (freskókon, festett- és savmaratott üvegablakokon) túl a kötet foglalkozik az épület olyan láthatatlan értékeivel is, mint a maga korában úttörő megoldásnak minősülő vasbetonszerkezet.

A 175 oldalas, igényes kivitelezésű, gazdagon illusztrált kötet a 6Bt. Kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben, Lőrinczi Zsuzsa és Raffay Endre szerkesztésében. A könyv tervezője Bárd Johanna volt, a gyönyörű szecessziós palotát megidéző színes fényképeket Hajdú József készítette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását