2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ismét Budapesten a Vaya Con Dios

Június 8-án este ismét a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon koncertezik a világhírű belga együttes, a Vaya Con Dios. A zenekart még 1986-ban alakította Dani Klein énekesnő, Dirk Schoufs basszusgitáros és Willy Lambregt.
2008. május 29. csütörtök 17:45 - Hírextra
Első számuk, a "Just a friend of mine" teljességében megmutatta rajongásukat a spanyol zene és az akusztikus hangszerek iránt. (A formáció neve is spanyol kifejezés, jelentése: Isten veled). Willy Lambregt később kivált a csapatból, s az 1988-ban megjelent első lemezt már nélküle vették fel. A korong slágerei, köztük a "Don't Cry for Louie", a "Puerto Rico" még népszerűbbé tették az együttest. Az 1990-es Night Owls albumon szerepel talán legismertebb számuk, a "Nah Neh Nah" és a melankolikus "What's a woman". Az együttes zenéjében a spanyol flamenco keveredett a régi amerikai slágerekkel, a cigányzenével és a francia sanzonokkal.

1991-ben az alapító Dirk Schoufs is elhagyta a csapatot, nem sokkal később pedig kábítószer-fogyasztás okozta fertőzésben meghalt . 1992-ben jelent meg a Vaya következő albuma, a szomorú hangvételű Time Flies, amelyen a soul és a latin-amerikai népzene is éreztette hatását. A lemezt teljes egészében az énekes, Dani Klein írta.

Az 1995-ben megjelent negyedik albumon nem változott drasztikusan az együttes világa, ezúttal azonban az indiai és arab zene hatott rá.

1996-ban Dani Klein úgy érezte, hogy kimerült, ezért visszavonult az aktív zenéléstől. A következő években utazgatott, majd 1999-ben egy másik együttessel, a Purple Prose-zal adott ki új albumot.

2004-ben Dani Klein visszatért a gyökerekhez, a Vaya Con Dios által képviselt zenei világhoz, s megjelentette a The Promise című albumot, amelyen ismét a különböző kultúrák zenéi keverednek. A lemezt 2005-ben budapesti koncertjükön is nagy sikerrel mutatták be.

8 millió eladott lemez és teltházas koncertek világszerte - ez jellemzi ma a Vaya Con Diost. A mostani koncertkörút, amelynek keretében ismét Budapesten láthatjuk őket, a 2006-os The Ultimate Collection című CD és DVD megjelenése kapcsán jött létre. A Showtime Budapest iroda szervezte koncert különlegességét az adja, hogy akusztikus felállásban, zongora, nagybőgő és hegedű kísérettel fognak megszólalni a teljesen áthangszerelt Vaya Con Dios slágerek - többek között a "Just a Friend of Mine", "What's a Woman", "Nah Neh Nah", "Puerto Rico", "Don't Cry For Louie", valamint olyan Vaya Con Dios dalok, melyeket még sosem hallhattunk.

Dani Klein már június 7-én Budapestre érkezik, s két napot tölt a fővárosban. Az énekesnő extrémnek igazán nem mondható kívánságlistáján egészséges ételek, friss zöldségek és sajtok, szomjoltóként pedig helyi sörök szerepelnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását