2024. április 29. - Péter

Madaraknak nem kell térkép

A madarak úgy tudnak utazni a világban, hogy nincs szükségük semmilyen olyan szerkentyűre, melyektől az emberek függenek, és egy új vizsgálat ki is mutatta, hogyan képesek erre.
2007. szeptember 27. csütörtök 10:57 - Hírextra
Az eredmények szerint, tollas barátaink talán "látják" a Föld mágneses mezejét. Míg más mechanizmusokról is úgy hiszik, hogy segítik a madarak navigációját - beleértve a csőrökben lévő, mágnesesen érzékeny sejteket -, a látásukért felelős agyi területek teljes sebességre kapcsolnak a mágneses navigáció során - állítják a kutatók.

"Ha belenézünk egy madár agyába a mágneses tájékozódás során, csak a vizuális rendszer az igazán aktív" - mondja Henrik Mouritsen német biológus, megjegyezve, hogy a vándormadarak mindezt éjszaka teszik meg. "Az agy más részei nem aktívak, így a madarak látásukat a Föld mágnesességének "megfigyelésére" és önmaguk betájolására használhatják azt.

A kutatók korábban már felfedezték a kriptokróm névre elkeresztelt molekulákat, melyek mágneses mező jelenlétében megváltoztatják kémiájukat a vándormadarak szemeinek retinájában. "Amikor fény éri ezen molekulákat, kémiájuk megváltozik és a mágnesesség befolyásolhatja őket" - mondja Mouritsen. A molekulák aztán befolyásolhatják a retinában lévő fényérzékelő sejteket, hogy olyan képeket hozzanak létre, melyek segítik az agy navigációját a repülés során - teszi hozzá a kutató.

Soha nem mutatták még ki azelőtt a közvetlen kapcsolatot a specializálódott sejtek és a madár agyának azon régiója között, mely aktív a mágneses betájolás során. Mouritsen és csapata nemrégiben találta meg ezen kapcsolatokat a kriptokrómokat tartalmazó retinasejtek és a vándormadarak "N-halmaz" nevet viselő agyi régiója között. Ezen régió az agy látásért felelős részében található.

"Az N-halmaz igen aktív a mágneses mezőorientáció alatt éjszaka, amikor a vándormadarak repülnek" - mondja a kutató megmagyarázva, hogy a nem vándorló életet folytató madarak a jelek szerint éjszakai repülésnél nem használják ezen régiót. Mouritsen megjegyezte, hogy míg a vizsgálat igen izgalmas, az egyelőre nem jelent közvetlen bizonyítékot arra, hogy a madarak ténylegesen "látják" a Föld mágnesességét az éjszakai vándorrepülések során.

"Ha meghallgathatnánk a neurális kapcsolatokat a retinasejtek és az N-halmaz között, és kimutathatnánk, hogy azok ténylegesen mágnesesen befolyásolt jelzéseket küldenek az agynak, akkor impozáns bizonyítékunk lenne arra, hogy a madarak látják azt". Még ha a vándormadarak látják is a Föld mágneses mezejét - jegyezte meg - rengeteg rejtély marad még, mely magyarázatra vár a lenyűgöző navigációt illetően. "A madarak a Napot és a csillagokat is alkalmazzák a navigáláshoz, ám nem vagyunk benne biztosak, hogyan".
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását