2024. április 19. - Emma

Irak szindróma - Több mint félmillió veterán beteg

Mintegy 300 ezer amerikai katona szenved súlyos depresszióban az Irakban és Afganisztánban töltött szolgálata következtében, mintegy 320 ezer társuk pedig agysérülést szenvedett az egyik legtekintélyesebb washingtoni agytröszt becslése szerint.
2008. április 18. péntek 07:18 - Hírextra
A Rand Corporation csütörtökön bemutatott kutatása szerint az érintett katonáknak csak mintegy a fele fordult (orvosi) kezelésért.

A félezer oldalas tanulmány az első olyan nagyszabású felmérés, amely magánkezdeményezés alapján vette górcső alá e területet. A kutatás részeként csaknem kétezer háborús veteránt kérdeztek meg az ország minden szegletében; minden fegyvernem "képviseltette magát", s aktív katonákat, illetve a hadseregből már leszerelt személyeket egyaránt kérdőre vontak.

Terri Tanielian, a felmérés társvezetője az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nagyobb egészségügyi válság alakult ki az Irakban és Afganisztánban szolgált katonák körében. Ha nem kapnak megfelelő, hatékony kezelést, annak rájuk és az amerikai társadalomra nézve is hosszú távú következményei lesznek.

A felmérés megállapításai a jelek szerint egybevágnak a veteránok mentális zavarairól korábban közölt kormányzati jelentésekéivel. Az amerikai védelmi minisztérium azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy a harctéri szolgálat után hány katonánál diagnosztizáltak mentális zavarokat, illetve hányat kezelnek ilyen problémákkal. Tanielian szerint a Rand Corporationt részben az információhiány indította a kutatás elvégzésére.

A veteránügyek amerikai minisztériuma áprilisban közölte, hogy nyilvántartása szerint mintegy 120 ezer olyan veteránnál állapítottak meg különféle mentális zavarokat, akik a két hadszíntéren szolgáltak, de időközben távoztak a hadsereg kötelékéből. E 120 ezer főből közel 60 ezernél jelentkezik a súlyos sérelmet követő sztressz-rendellenességnek nevezett tünetegyüttes (angol nevének rövidítésével PTSD). A vérnyomásugrással, sírógörccsel, reszketéssel, izzadással járó tünetcsoport a tragikus helyzet újbóli átélésével járhat együtt, s nagyon megviseli az áldozatot.
Háborús helyzetekben gyakori, hogy az út mentén elhelyezett pokolgépekkel elkövetett támadások érik a katonákat, akik ennek következtében az enyhe agyrázkódástól kezdve a súlyos fejsérülésig bezárólag különféle sebesüléseket szerezhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását