2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vizi E. Szilveszter a vagyongazdálkodási jövőképéről

Teljesen tiszta gazdálkodási feltételeket teremt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége elfogadta vagyongazdálkodási jövőképéről szóló koncepciót - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke. A koncepciót a Corvinus Egyetem készítette az akadém
2008. április 16. szerda 14:56 - Hírextra
Mint a tudós társaság elnöke az MTI-nek elmondta, az Országgyűlés 2007. decemberi döntése értelmében az MTA tulajdonába kerültek az eddig rábízott vagyonként kezelt állami ingatlanok. Ide tartoznak az akadémiai intézetek, különböző földterületek, üdülők, épületek. Az akadémia tulajdonában jelenleg 147 ingatlan van. Ezek könyv szerinti értéke mintegy 30 milliárd forint, ám piaci értéke lényegesen nagyobb.

Rámutatott: a Corvinus Egyetem által kidolgozott koncepció önálló vagyongazdálkodási főosztály létrehozását javasolja. Ugyanis olyan nagy értékű és szerteágazó az ingatlanvagyonról van szó, hogy a velük való gazdálkodást professzionális alapokra kell helyezni. "Az egyetemek nem kapták meg a kezelésükben lévő ingatlanvagyont. Ez pedig azt jelenti, hogy az Állami Vagyongazdálkodási Zrt. előbb-utóbb mint bérleményt bocsátja majd az épületeket az állami intézmények rendelkezésére, s ezek után fizetni kell" - jegyezte meg Vizi E. Szilveszter.

Kifejtette: Az elnökség úgy döntött, hogy az akadémia tulajdonába tartozó és a tulajdonába kerülő ingatlanokkal kapcsolatban egy professzionális vagyongazdálkodási koncepciót kell kialakítani, s erre kérték fel az egyetemet. A felmérés keretében forgalomképesség szerint kategorizálták az ingatlanokat, azzal, hogy az épületek használói számára olyan vagyongazdálkodási koncepciót kell majd kidolgozni, amely a hatékony területgazdálkodásra ösztönöz, ugyanakkor nem akadályozza az alaptevékenységet.

"A gazdálkodásnak ki kell terjednie a fenntartás lehetőségeire, a felújítással kapcsolatos problémákra. Ehhez viszont új akadémiai törvényre van szükség. Ez az egyik leglényegesebb kérdés" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter. Mint rámutatott, a vagyongazdálkodási jövőkép foglalkozik az Akadémia tulajdonában lévő vállalatokkal, valamint a szellemi vagyonnal is, amelyet rendezni kell, mégpedig az MTA összes kutatóintézete számára egységesen.

A szellemi vagyon értékével kapcsolatban az MTA elnöke rámutatott, hogy annak értékét lehetetlen pontosan felmérni. "Ami ma értéktelen, holnap milliárdokat érhet. Nehéz meghatározni, azonban a szellemi vagyonnal való gazdálkodás, a vagyonpolitika, a szabadalmak felhasználásának a politikája mind-mind olyan kérdés, amelyeket egységesen és mindenki számára érthetően kell rendezni" - mondta.

Kifejtette: Ez a tanulmány és az MTA Elnöksége által történő elfogadása teljesen tiszta gazdálkodási feltételeket teremt, amelyekben egyrészt érvényesül az akadémia és a magyar tudományosság érdeke, másrészt közgazdasági szempontból figyelembe veszi a piac törvényeit.
A koncepció elfogadása "kizárja, hogy az ingatlanokat különböző egyéni vagy csoportos érdekeknek megfelelően esetleg eladják, vagy olyan célokra használják fel, amelyek nem felelnek meg a Magyar Tudományos Akadémia érdekeinek" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, hozzátéve, hogy az ingatlanokat kizárólag közgyűlési határozat alapján lehet értékesíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását