2024. április 28. - Valéria

Agresszív filmektől agresszív lesz a gyerek

Minél több agresszív médiatartalmat néz egy gyermek, annál agresszívabb lesz a viselkedése - hangzott el iskola- és médiapszichológusok szerdai, a Fővárosi Pedagógiai Napok keretében rendezett budapesti tanácskozásán.
2008. április 2. szerda 17:55 - Hírextra

Szűcs Imre iskolapszichológus arról beszélt, hogy az agresszív gyermekeknek felnőttként is magasabb lesz az agressziós szintjük, és több szorongás, félelem lesz jellemző rájuk, gyakran pedig érzéketlenné válnak a való életben jelentkező erőszakra.

Amennyiben a szülők elmagyarázzák a gyermeknek, hogy mit lát a televízióban, a számítógép képernyőjén, mi miért történik, akkor sokkal védettebb lesz a látott agresszív tartalommal szemben - mondta a szakember. Hozzátette: a gyereknek a médiahasználattól való eltiltásával ezt a problémát nem lehet megoldani, mert a szülő ezáltal is agressziót közvetít a gyermek felé.

Kósa Éva médiapszichológus azt mondta, hogy a média az egyik, de nem a legfontosabb tényezője azoknak az okoknak, amelyek hozzájárulnak a társadalomban megjelenő agresszióhoz. Hozzátette: 14 éves koráig egy gyermek mintegy nyolcezer gyilkosságot és több mint 100 ezer erőszakos cselekedetet lát, ami messze nem hű tükre a való életben előforduló erőszaknak.

A szakember három domináns jellemzőt említett a televízióban bemutatott erőszakkal kapcsolatban: a dicsőített, a szépített és a trivializált agressziót. A műsorok ugyanakkor a hosszú távú következményeket már nem mutatják. Szólt arról is, hogy az életkor mindenképpen kritikus elem a média agressziót fokozó hatását tekintve: minél fiatalabb valaki, annál jobban hat rá az ilyen tartalom.
Problémának nevezte, hogy a gyermekek veszélyérzetét az ilyen tartalmak torzítják. Kósa Éva szerint ezért is rendkívül nagy a felnőttek felelőssége az oktatásban, illetve a szülőké a családban a médiával eltöltött idő és tartalom kiválasztásában, értelmezésben.

Obersovszky Péter, az Echo TV műsorvezetője arról beszélt, hogy a különböző fájlletöltő oldalakon iszonytató tömegben találhatók erőszakos tartalmak, és a média korábbi szűrőszerepe mára gyakorlatilag megszűnt.

Gondnak nevezte, hogy felmérések szerint Magyarországon a gyermekek 47 százaléka maga dönti el, milyen műsort néz, míg ez az arány a fejlettebb országokban csak 15-20 százalék. A televíziós szakember hozzátette, ma a gyermekek a rajzfilmekben több erőszakot látnak, mint a hírműsorokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását