Agresszív filmektől agresszív lesz a gyerek

Minél több agresszív médiatartalmat néz egy gyermek, annál agresszívabb lesz a viselkedése - hangzott el iskola- és médiapszichológusok szerdai, a Fővárosi Pedagógiai Napok keretében rendezett budapesti tanácskozásán.

Szűcs Imre iskolapszichológus arról beszélt, hogy az agresszív gyermekeknek felnőttként is magasabb lesz az agressziós szintjük, és több szorongás, félelem lesz jellemző rájuk, gyakran pedig érzéketlenné válnak a való életben jelentkező erőszakra.

Amennyiben a szülők elmagyarázzák a gyermeknek, hogy mit lát a televízióban, a számítógép képernyőjén, mi miért történik, akkor sokkal védettebb lesz a látott agresszív tartalommal szemben - mondta a szakember. Hozzátette: a gyereknek a médiahasználattól való eltiltásával ezt a problémát nem lehet megoldani, mert a szülő ezáltal is agressziót közvetít a gyermek felé.

Kósa Éva médiapszichológus azt mondta, hogy a média az egyik, de nem a legfontosabb tényezője azoknak az okoknak, amelyek hozzájárulnak a társadalomban megjelenő agresszióhoz. Hozzátette: 14 éves koráig egy gyermek mintegy nyolcezer gyilkosságot és több mint 100 ezer erőszakos cselekedetet lát, ami messze nem hű tükre a való életben előforduló erőszaknak.

A szakember három domináns jellemzőt említett a televízióban bemutatott erőszakkal kapcsolatban: a dicsőített, a szépített és a trivializált agressziót. A műsorok ugyanakkor a hosszú távú következményeket már nem mutatják. Szólt arról is, hogy az életkor mindenképpen kritikus elem a média agressziót fokozó hatását tekintve: minél fiatalabb valaki, annál jobban hat rá az ilyen tartalom.
Problémának nevezte, hogy a gyermekek veszélyérzetét az ilyen tartalmak torzítják. Kósa Éva szerint ezért is rendkívül nagy a felnőttek felelőssége az oktatásban, illetve a szülőké a családban a médiával eltöltött idő és tartalom kiválasztásában, értelmezésben.

Obersovszky Péter, az Echo TV műsorvezetője arról beszélt, hogy a különböző fájlletöltő oldalakon iszonytató tömegben találhatók erőszakos tartalmak, és a média korábbi szűrőszerepe mára gyakorlatilag megszűnt.

Gondnak nevezte, hogy felmérések szerint Magyarországon a gyermekek 47 százaléka maga dönti el, milyen műsort néz, míg ez az arány a fejlettebb országokban csak 15-20 százalék. A televíziós szakember hozzátette, ma a gyermekek a rajzfilmekben több erőszakot látnak, mint a hírműsorokban.

Forrás: MTI