2024. április 27. - Zita

Kontinens a Rocközön után

A Pont FM Rocközön műsorának vendége volt a Kontinens zenekar két tagja, Cselenyák Imre és Rózsa Zoltán. A műsor után beszélgettem velük a nyolcvanas évekről, és jelenlegi terveikről egyaránt.
2008. január 29. kedd 11:34 - Pálfi Rita
A zenekar több évtizedes múltra tekinthet vissza. Mesélnétek a kezdetekről?

Cselenyák Imre: Még 1984-ben megkeresett egy Steel nevű rákosmihályi zenekar, akik énekest kerestek. Akkoriban a Hipnózisban énekeltem, meghallgattam őket, és annyira nem tetszett a kemény rock, amit játszottak, úgyhogy úgy nézett ki, hogy nem is lesz közös munka. Aztán nem sokkal később újra felkerestek, és ekkor megtudtam, hogy a csapatból valaki tud hegedülni is. Ez már jobban belefért az általam képviselt zenei koncepcióba, így alakult át a Steel Kontinensé.

Mi vezetett a zenekar szüneteléséhez?

Rózsa Zoltán: Mindig ott voltunk az élvonal közelében, előttünk játszott például az Angyalbőrben főcímdalával elhíresült Moho Sapiens. Valahogy azonban ez nem vált kézzelfoghatóvá. Majdnem lett lemezszerződésünk, de végül a kiadó a Bonanza Banzai-t választotta az utolsó pillanatban. Gyakorlatilag nem is létezett előtte a zenekar, csak nekik jobb volt a managmentjük. De mindig ott voltunk.

Cs.I.: Ott voltunk az aranykapu előtt.

R.Z.: Nem fűződött senkinek anyagi érdeke ahhoz, hogy mi megjelenjük. Szerettek minket, elismerték a zenekart, csak senkit nem érdekelt a dolog. Ez azért felőrli egy zenekar életét.

Tetszett a zenétek, csak úgy gondolták, hogy nem tudják eladni?

R.Z.: Imádtak minket a rádióban, bent vettünk fel dalokat a stúdióban. Tv-felvételünk is volt. Játszottunk millió helyen, rengeteg zenekarral. Senkinek nem kellett olyan szinten, hogy elkészülhessen egy nagylemez.

Cs.I.: Nem próbálták ki, hogy ha tényleg erőltetik, akkor kell-e az országnak.

Cselenyák Imre a KONTINENS jelenségről
A Kontinensben játszani varázslat. Régen is, és ma is. A nyolcvanas években ezt az irányzatot progresszív rockzenének nevezték, a műfaj azonban 20 év alatt némiképp átalakult, eltért az akkori felfogástól, s ma már nem jelenti az egyedi szerkezeti felépítést, a kizárólagos nívót. Több olyan zenekar nevezi magát progresszívnak, akik nem felelnek meg ennek a kritériumnak, ezért a Kontinens most már inkább a „világzene” műfaji meghatározást vállalta föl. Alapvetően könnyűzene, de hogy populáris-e, afelől korántsem a zenekar dönt. A populáris nem pejoratív értelemben használandó, hanem a szándékot meghatározva: jó lenne, ha sokan szeretnék, és fogyasztanák az ilyesféle zenét.

További információk, és az idézett szöveg folytatása megtalálhatóak a Kontinens honlapján.
R.Z.: Benne voltunk a Szigeti Feri műsorában ( A Rock gyermekeiben), jöttek ránk szép számmal a közönségszavazatok.

Cs. I.: Tíz hétig vezettük a slágerlistát. Amire nem is gondoltunk, mert soha nem akartunk slágerzenét játszani.

Ez melyik dal volt?

R.Z.: A Túl kell élni. Van belőle egy videoklipszerű tv-felvétel is. Ezerszer ment a rádióban. Fent van a honlapunkon is.

Mennyi anyagot sikerült a honlapra összeszedni?

Cs.I.: Rengeteget. Elképesztő felvételek kerültek elő, kisebb pincékben adott koncertekről is.

R.Z.: Még találtunk a próbákról kis számkezdeményeket is.

Akkor már kiadóra sincs igazán szükség.

R.Z.: A kiadónak annyira nincsen már manapság értelme. Ma egy cd-nek a kiadása még az én pénztárcámat sem igazán vágná földhöz, annyira alacsony összegről van szó. Ráadásul a kiadó azt ajánlja fel, hogy vegyem fel az anyagot, és ő utána majd teríti. Ezt én is meg tudom csinálni.

Terveztek új albumot?

Cs.I.: Nem biztos. Tervezni tervezzük, de nem olyan fontos.

R.Z.: Lehet, hogy fogunk csinálni egy pár cd-t, kis példányszámban, ötszáz darabot ki lehet adni. De nincs igazán jelentősége. Akkor inkább töltsék le.

A 80-as években ti a zenélésből éltetek, vagy szeretettek volna megélni?

Cs.I.: Természetesen. Akkor az volt minden álmunk, vágyunk hogy ez a zenekar komolyan befusson. És ez egy pár évig működött is. Bár a civil foglalkozásunk még megvolt, de volt ORI (Országos Rendező Iroda) vizsgánk is. Ami a szocializmusban azt jelentette…

R.Z.: Hogy nem vitt el a rendőr.

Cs.I.: Azt jelentette feketén-fehéren, hogy zenészek vagyunk, zenéből élünk, és fellépéseken ennyit és ennyi pénzt kaphatunk. Mindig megvolt erről az aktuális nyomtatvány.

R.Z.: 700 forint volt az ORI gázsi, akkor is ha a fejük tetejére álltak: nem lehetett se több se kevesebb. Ha négyezren ember előtt játszottunk, akkor is, és ha csak ketten voltak akkor is.

Cs.I.: Bele volt írva a személyi igazolványomba, hogy foglalkozása: hivatásos előadóművész.

R.Z.: Hányszor jelentettek fel engem, mert délelőtt otthon voltam. Be kellett mennem a körzeti megbízotthoz, és be kellett mutatnom az ORI könyvemet, hogy nem közveszélyes munkakerülő vagyok, hanem művész.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását