2024. április 27. - Zita

Diana is Vilmost akarta a trónon látni Károly helyett

Károly trónörökös helyett saját elsőszülött fiát, Vilmost akarta a brit trónon látni Diana hercegnő, aki arra is számított, hogy II. Erzsébet királynő - a trónörökös édesanyja - le fog mondani a koronáról Károly javára - egyebek mellett ez derült ki a néh
2008. január 16. szerda 08:02 - Hírextra
Diana, aki az idén lenne 47 éves, 1997-ben vesztette életét Párizsban, amikor az őt szállító Mercedes nagy sebességgel egy belvárosi aluljáró pillérének csapódott.

Mind a francia, mind az utána lefolytatott brit rendőrségi vizsgálat balesetnek minősítette a történteket, de sokan máig összeesküvést sejtenek a hercegnő halála mögött.

Az ügyet végleg lezárni hivatott, most folyó londoni felsőbírósági - hivatalosan halottkémi - eljárás keddi tárgyalási napján Diana egykori ügyvédei közül ketten is arról számoltak be, hogy a hercegnő annak idején valóban félelmeinek adott hangot egy ellene készülő esetleges merénylet miatt.

A jogi képviselők tanúvallomásukban egybehangzóan azt mondták, hogy Diana az életét féltette, és ezt nem is hallgatta el előlük. Ők ugyan nem tartották ezt a félelmet megalapozottnak, de a rendőrséget értesítették a hercegnő által mondottakról.

Paul Burrell, aki tíz évig volt Diana személyi inasa és bizalmasa, az előző tárgyalási napon azonban "teljesen lehetetlennek" minősítette, hogy bármiféle merénylet állhatott volna a párizsi szerencsétlenség mögött. Burrell szerint a királyi család egyetlen tagja sem lett volna képes ilyesmire, legkevésbé Károly trónörökös.

A walesi hercegnő kevesebb mint egy évvel halála előtt éppen Burrellnek írta: szerinte Károly merényletet készít elő ellene, mégpedig úgy, hogy halála autóbalesetnek tűnjék. Ennek célja szerinte az lett volna, hogy a trónörökös akadálytalanul elvehesse régi szerelmét, az elvált Camilla Parker Bowlest; ez egyébként 2005 áprilisában meg is történt.

A keddi tárgyalási napon elhangzott az is, hogy Diana egy időben azt gondolta: vele együtt Camillát is "félre akarják tenni", a trónörökösi házaspár gyermekeinek egykori nevelőnője, Tiggy Legge-Bourke "kedvéért".

A brit sajtó már annak idején is cikkezett arról, hogy Diana gyanúja szerint Károlynak viszonya volt a csinos nevelőnővel, aki egyébként hosszú évek óta nem látható már az udvar környékén.

A keddi tanúvallomások közül azonban a legfeltűnőbb az volt, amely szerint Diana "generációs ugrást" akart a brit trónöröklési sorban, és saját férje, vagyis Károly helyett elsőszülött fiukat, Vilmost szerette volna a trónon látni II. Erzsébet királynő távoztával. A hercegnő egyik ügyvédje szerint Diana egy 1995-ben lezajlott megbeszélésen tényszerű értesülésként közölte velük: anyósa, vagyis az uralkodó a következő évben lemond, és átengedi a trónt Károlynak.

Ez azóta sem következett be: a 82 éves királynő változatlanul Nagy-Britannia uralkodója, és az idén lesz koronázásának 55. évfordulója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását