2024. április 27. - Zita

A strukli és a kulen védett kulturális érték

Három horvát gasztronómiai különlegesség is fölkerült a védett kulturális értékek listájára: a strukli, a kulen és a pagi juhsajt.
2008. január 16. szerda 09:46 - Hírextra

A horvát kulturális minisztérium rendeletileg vette föl a védett értékek listájára a Zágrábtól északra fekvő régió, Zagorje nevezetes ételét, a friss tehéntúróval és tojással töltött, a tetején tejföllel meglocsolt rétestésztát, amelyet sósan és édesen, sütve, vagy főzve is készítenek.

A másik különlegesség a szlavóniai kulen, amely a legrangosabb és legdrágább kolbászféleség nemcsak Szlavóniában, hanem egész Horvátországban.

A 180 kilogrammnál nagyobb sertés húsát fölaprózzák, őrölt csemege- és csípőspirospaprikával, tört fokhagymával, sóval ízesítik, majd beletöltik a disznó vakbelébe és füstölik. A hús minősége rendkívül fontos, a legjobb a kulenhez a mangalica vagy a fekete szlavón sertés.

Az Adriai-tenger ötödik legnagyobb szigetén, Pagon készül a híres paski szir, a félzsíros, kemény juhsajt. A meglehetősen kopár szigeten elsősorban juhtenyésztésből élnek az emberek. Az állat gyapjából fonal és kézműipari termék lesz, tejét pedig sajtkészítésre használják.

A sziget másik védett értéke a világhíres pagi csipke, amelynek készítését az 1500-as években a Benedek-rendi apácák honosították meg Pag városában - olvasható a horvát turisztikai szövetség zágrábi hírlevelében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását