2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Régi idők visszatérő kedvencei

Manapság a retro olyan trendi. A retro szó nem csak a letűnt korok, elfeledett ruhadarabjait, színeit, formáit idézik. Hódít a lakberendezésben, a zenében, az autógyártásban, a művészetben, élelmiszerekben és az élet számos más területén is. Elég, ha a di
2008. január 12. szombat 07:33 - Malina Adrienn

Visszatérnek gyermekkorunk kedvencei, és úgy tűnik a mai gyerekek is szeretik. Míg annak idején csak nevettünk a nagyszüleink, szüleink fotóján díszelgő, sokszor groteszknek tűnő öltözeteken, ma ezek az elavultnak hitt darabok a mi szekrényünkben is ott díszelegnek. Mi több, feltúrjuk a padláson lévő, évtizedek óta porosodó ruhás zsákokat annak reményében, hogy találunk benne valami divatos holmit.

A híres divattervezők egy ideje már az elmúlt száz év divat-történelméből merítenek, a húszas, harmincas, hatvanas és hetvenes évek színeit és formáit ötvözik. A fekete-fehér, a vörös-fekete színek kombinációi, az ősz színei, a szürke, barna, vagy épp az élénkebb lila, narancssárga. A ruhaköltemények futurisztikus díszítései, a pöttyök, a csíkok és egyéb geometrikus minták hódításai szinte az összes divatüzlet kirakatában fellelhetők.

Trendi a 80-as évekből jól ismert, lépcsőzetes vágású, oldalt elválasztott és kifelé szárított Charlie-frizura, hosszúra hagyott féloldalas frufruval. Visszajött a Dallas sorozatból jól ismert, szabályosan befelé szárított Sassoon-frizura is. Ma ugyanúgy menő a Megasztárosok fodrásza által megálmodott Oláh Ibolya frufru, mint a Szex és New York Carrie-jének 80-as éveket idéző szőke loknijai. Ha úgy vesszük nincsenek „ciki” dolgok, mindent szabad, lényeg, hogy jól álljon a viselőjének.

Miben rejlik a titok, amitől a régi idők termékei visszatérnek? Népszerűségük kulcsa tán az, hogy ami egyszer bevált, azt érdemes újra és újra elővenni. Ne szégyelljük hát, ha szeretjük a Tibi csokit, a Francia drazsét, vagy szívesen játszunk a Gazdálkodj, okosan! társasjátékkal.

Svédországban már külön butikok nyíltak, amelyek kifejezetten az igényes ízlésű, egyedi stílust kedvelő embereknek szólnak. A tulajdonos teljes árukészletét az interneten keresztül, olykor nagy tételre licitálva szerzi be. Így korunk legnépszerűbb eszköze, az internet is képbe kerül.

A többi visszatérő kedvenc

Hiába a globális kínálat, az egyre terjedő amerikai őrület, a mai gyerekek is szívesen kipróbálják a szülők régi kedvenceit. A Macskafogó II egyik hivatalos szponzora a Tibi csoki által készített tanulmányból az derült ki, a szülőket és a gyerekeket a közös élmény hajtja.

A felmérés készítői a 6-16 éves korú gyerekeket és szüleiket kérdezték arról, milyen a viszonyuk a régi idők ma is kapható kedvenceihez, például a Gazdálkodj okosan társasjátékhoz, a Traubi szódához, Tibi csokihoz vagy a 21 év után új egész estés mozival jelentkező Macskafogó című rajzfilmhez.

A kutatásból kiderül, hogy szinte minden szülő (98%) szívesen vesz klasszikus terméket a gyermekének. A szülők többsége szeretné, ha csemetéje is átélné a jó élményt, ami a felnőtt emlékezetében megmaradt. 32% elsősorban a bevált minőséget keresi, de minden ötödik felnőtt érvelt azzal, hogy általában előnyben részesíti a magyar terméket.

A gyerekek körében a Macskafogó első részénél is ismertebb volt a Vuk, valamint a Mézga család. Aki tehát karácsonyra régi meséket vett DVD-n, vagy a Monopoly helyett a Ki nevet a végén társasjátékot emelte le az áruházak polcairól, biztosan jól döntött. Tíz gyerekből nyolc nagyon szívesen próbálja ki a nagy klasszikusokat.

De mégis mik azok, amiket szeretünk?

Traubisoda

Vannak időtlen értékek. Az első korszerű magyar üdítőként emlegetik. A must sűrítményből készült Traubisodát, a Badacsonyi Állami Gazdaság balatonvilágosi üzemében kezdtek gyártani 1971-ben. A Traubinak becézett, két évtizeden át rendkívül sikeres üdítő iránti kereslet a megerősödött konkurencia miatt a 90-es évek elején megcsappant. A 2000-es évektől azonban újra hódít, a hosszadalmas pereskedés nem viselte meg, reklám értéke legalább felhívta a vásárlók figyelmét a termékre.

Rubik-kocka

Vagy más néven bűvös kocka, mechanikus, egyéni logikai játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető (Összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle eltérő állás hozható létre, aki kimondja ezt a számot annak gratulálok) A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek. Rubik Ernő 1975-ben igényelte a kocka szabadalmaztatását, de csak 1977-ben kapta ezt meg. Még ennek az évnek a végén megjelentek nálunk az első Rubik kockák és ezzel a játék önálló életre kelt.1980-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek.

Tibi csoki

1868-ban létesített vállalkozását Stühmer Frigyes 1883-ban gőzüzemű csokoládégyárral bővítette, amellyel meghonosította hazánkban a nagyüzemi csokoládégyártást. 1941-ben felhúzták az ország legnagyobb, Európa egyik legmodernebb csokoládégyárát a IX. kerületi Vágóhíd utcában, innentől kezdődött és teljesedett ki az alapító unokájáról elnevezett Tibi csoki gyártása, amely 1942-ben indult hódító útjára. 2002-ben "újrabevezetésekor", Tibi valóban rendkívülivé vált mivel, a felhasznált anyagok alapján megkapta a "különleges csokoládé" minősítést, ami azt jelenti, hogy 30% feletti kakaó és 18% feletti tejtartalma van.

Gazdálkodj okosan!

A játék célja, hogy a játékosok ügyesen - s főleg szerencsésen -gazdálkodva mielőbb lakáshoz jussanak, és azt berendezzék. Ám a győzelemhez nem elég egy jól felszerelt lakás, hiszen egy kis megtakarítás is fontos lehet a nyugdíjas évekre. Így szükség van könyvvásárlási utalványra és egy takarékkönyvre is. A játéknak van 1966-os, 1971-es, 1981-es és 2000-es változata is.

Mézga család

A színes magyar rajzfilmsorozat, a 70-es és a 80-as évek egyik legnépszerűbb sorozata volt. A későbbi ismétlések alkalmával is széles rajongótábort mondhatott magáénak: 2004-es vetítésekor félmillióan követték. A sorozatot Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is nagy sikerrel vetítették. A sorozat egy egészen hétköznapi magyar család rendkívüli kalandjairól szól. Az alig cseperedő, 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: időnként űrutazásokra viszi a pereputtyát, időnként 30. századi leszármazottjával lép kapcsolatba. Aladár ártatlannak tűnő, gyermeki életét nehezíti még rettenthetetlen szigorra törő atyja (Mézga Géza), jóságos, ámbár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné, Paula), és enyhén hígagyú nővére (Kriszta). Az ingerlékeny szomszéd (Máris), Hufnágel Pisti, Maffia, a macska és Aladár egyedüli megértő társa Blöki kutya is rendszeres szereplője a mesének.

Téli fagyi

A régi Téli fagyi háromszög alakú csomagolásban volt, amiből alig lehetett kivakarni. Emlékszem olyanra is, ami a tetején tűzőgéppel volt összetűzve. Volt fehér, piros és barna, valószínűleg citrom, málna és csoki krémmel. Egy időben tejcsokis tetejűt is lehetett kapni. A fagyi nem változott lényegesen, csak elnyerte a legnépszerűbb ízt és a legelfogadhatóbb csomagolást.

Tisza Cipő

A történet akkor kezdődött, amikor Thomas Bata az 1930-as években cipőgyárat akart építeni valahol Magyarországon. Egy utazása során véletlenül talált Martfűre, ahol a vízi- és közút, valamint a vasút egy ponton találkozott. A háború éveiben sok változás történt, vezetők jöttek-mentek, de a Cipőgyárnak mindig volt munkája. A háborút követően a gyár is sok veszteséget könyvelhetett el, gumitalpú cipők helyett fatalpú cipők készültek. 1949 augusztusában a Cikta Rt. a Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalat nevet veszi fel. 1970 decemberében a Tisza Cipőgyár beadta új logójának engedélyezési kérelmét, melyet 1971 első hónapjaiban megkapott. 1971 májusától a franciaországi ADIDAS cég is nálunk gyártatja a La Paz modellnévre hallgató futballcipőit. A Tisza Cipőgyár az 1990-es évek közepéig gyártott tornacipőket, majd inkább az utcai női - férfi és gyermekcipők gyártásával foglalkozott. 2003 nyarán ismét megjelennek a sokak számára ismerős Tisza sportcipők.

A sort még hosszasan lehetne folytatni a Négercsókkal, a Márka Meggyel, a Duna Kaviccsal, a Maci mézzel, a burgonya szirommal, vagy a Francia drazséval. Amit egyszer megszerettünk, nem feledünk. Még akkor sem, ha kicsit sárga, kicsit savanyú. De a miénk!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását