2024. április 28. - Valéria

Szezonmentő korai hó

A múlt hét végi kiadós havazás szinte utolsó mentsvárként érkezett az osztrák idegenforgalom számára: miközben a szokatlanul nagy meleg miatt egész évben azon búsongtak az ágazat illetékesei , hogy "alig" lesz vendég télen, a korai fehér áldásnak köszönhe
2007. november 13. kedd 11:38 - Hírextra

Nemcsak hogy fellégeztek, hanem kapva kaptak is az alkalmon a legnagyobb szállodák és síközpontok. Az tervezik, hogy már most a hét végén üzembe helyezik a sífelvonók legalábbis egy részét, nem pedig november utolsó hetében, ahogy eredetileg tervezték. Ráadásul kedvezményes felvonó- és szezonjegyárakkal is próbálják a vendégeket a friss hóval fedett, kiváló minőségű pályákra csalogatni. Tirolban, Stájerországban és Salzburgban sok helyütt előbbre hozzák az évadnyitást. Az utóbbi tartományban például az obertauerni, a zauchensee-i, a flachaui, a Zell am See-i, a Saalbach-Hinterglemmen-Leogang-i, a Gaissau-Hintersee-i és a müllbachi pályákon már a napokban beindul a nagyüzem, és hasonlón törik a fejüket a semmeringi síparadicsomban is.

A több napon át tartó havazás jó néhány helyen csúcsot döntött. A tiroli Ötz-völgy végében fekvő Obergurglban sem hullott még annyi hó november első dekádjában, mint az idén: a hótakaró vastagsága ott elérte a 79 centimétert. A hegyekben azonban nem ritka másfél-kétméteres friss hó.
A behavazott hegyek és tájak természetesen egyéb sportolásra is alkalmat kínálnak. A hatóságok azonban mindenkit óvnak attól, hogy túlságosan is belemerüljenek a téli örömök élvezetébe, megfeledkezve a veszélyekről. Különösen a síelőket, szánkózókat, hegymászókat és túrázókat fenyegeti fokozott lavinaveszély. Ráadásul a havazás súlyos közlekedési gondokat is okozott, a hegyi utak jelentős részén kötelező a hólánc használata. A vorarlbergi lechi és zürsi síközpontot két napon át nem lehetett közúton megközelíteni az akut lavinaveszély miatt. A stájerországi Bruck an der Muhr és Knittelfeld körzetben még hétfőn is áramkimaradások voltak.

Lelkendeznek azonban a télisportszergyártó cégek, legalábbis reménykednek abban, hogy a korai szezonnyitás őket is kihúzza a kátyúból. Ugyanis tetemes forgalomkiesést kellett eddig elkönyvelniük a lanyha téli igényt jósoló kilátások miatt. Az olyan óriásvállalatok, mint a Head vagy az Atomic, az év első kilenc hónapját 11,9, illetve 13,2 millió eurós mínusszal zárták a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Ha nem is a tél örömeit, mindenesetre kiélvezhették az időjárás nyújtotta gyönyöröket a graziak. Hétfőn ragyogó napsütés, a tavasz leheletét elővarázsoló langymeleg kényeztette a stájer székváros lakosait, olyannyira, hogy számos vendéglő újra megnyitotta kerthelyiségét vagy rakta ki az asztalokat a flaszterra a szélcsendes sarkokon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását