2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs gond a hóval

Hosszabb-rövidebb ideig, kisebb-nagyobb intenzitással esett a hó vasárnap az ország északi felében, de komolyabb fennakadást a régen látott, hirtelen jött téli időjárás nem okozott - jelentették a távirati iroda tudósítói. A Mátrában és a Bükkben már megj
2007. november 11. vasárnap 19:01 - Hírextra

Győr-Moson-Sopron megyében az utak járhatóak, nem okozott gondot a vasárnapi havazás - közölték a Magyar Közút Kht. Észak-dunántúli Regionális Főmérnökségén az MTI-vel. Kopácsi János ügyeletes tájékoztatása szerint az utak hókásásak, a lehullott mintegy 2 centiméteres hó gyorsan elolvadt.

A latyak azonban a nyomvályúkban megáll, ez okozza a balesetveszélyt - intett óvatosságra a szakember.

A délutáni órákig közlekedési baleset nem történt a megye útjain - tudta meg az MTI a rendőr-főkapitányság ügyeletesétől.

Vas megyében a késő délelőtti órákban hullott néhány milliméternyi csapadék, előbb eső esett, majd az eső havazásra váltott. A lehullott hó gyorsan elolvadt, az utak jelenleg szárazak a megyében. Szombathelyen és környékén napközben 9 fok körül volt a hőmérséklet, erős délnyugati szél fújt, időnként a nap is kisütött.

Pétervári Tibor meteorológiai észlelő elmondta: a csapadékot okozó melegfront keleti irányban elhagyta a Nyugat-Dunántúlt, mögötte hidegfront várható, ami az előrejelzések szerint hétfőn reggel érkezik meg.

A hidegfronttal viharos szél várható, további csapadék egyelőre nem valószínű. A hét közepére viszont télies időjárás alakul ki a térségben, a hőmérséklet a hajnali órákban fagypont alá süllyed, és nappal sem emelkedik jelentősen. Szerdától havazásra kell számítani a Nyugat-Dunántúlon.

Zala megyében vasárnap délután szinte felhőtlen volt az ég és tavasziasan sütött a nap.

A reggeli órákban még sötét felhők takarták az eget, déltől azonban kitisztult az idő és a hőmérséklet is megemelkedett. Nagykanizsán például vasárnap délután az élénk szél ellenére is 10 fok feletti értékeket mutattak a hőmérők.

Veszprém megyében délelőtt 10 órakor kezdődött a havazás. A hó nyomai csak ideig-óráig maradtak meg a parkokban, illetve a háztetőkön, hiszen a viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően azonnal el is olvadt. A folyamatos és sűrű havazás 12 óra körül elállt, 13 óra után már a felhőzet is felszakadozott, és Veszprémben már a napot is látni lehetett.

A megye útjai jól járhatók, a csapadéktól nedvesek. Balesetről nem érkezett jelentés.
Fejér megyében csak egyes térségekben volt hószállingózás - tájékoztatta a távirati irodát a Középdunántúli Regionális Közúti Felügyelet.

Az Északi-középhegységben, a Mátrában és a Bükkben 10-20 centiméteresre hízott a hótakaró azt követően, hogy intenzív, záporszerű hóesés kezdődött vasárnap délután. Mindkét hegységben, így a Mátra nógrádi és hevesi oldalán is téli útviszonyokra kell számítania a közlekedőknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője arról számolt be, hogy vasárnap délutánra 15-20 centiméteres vastagságú hólepel alakult ki az ország legmagasabb pontján. A mínusz 5 fokos hidegben további intenzív havazásra számítanak, ami várhatóan este 10 óráig is eltarthat. Az MTI-nek korábban a kékestetői sípályákat üzemeltető Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke azt mondta, amennyiben folytatódik a téli sportoknak kedvező időjárás, lehetséges, hogy a tervezett december 15-e előtt megnyitják a kékesi sípályákat.

Igény lenne erre, hiszen - mint az MTI tudósítója Kékestetőn tapasztalta -, a szánkózók már szombaton ellepték az ország legmagasabb pontján a hóval borított lejtőket.

Ugyancsak megjelentek a csúszkálók a bánkúti síparadicsomban is.

A helyi síklub turistaházának gondnoka elmondta: a Bükk tetején 6-10 centiméteresre hízott a hó, és a lejtőket birtokba vették a szánkózók. Már van, aki felcsatolta a sílécét is.

A felvonókat egyébként akkor indítják be Bánkúton, ha legalább 20 centiméteresre hízik a hó, és tartós fagypont alatti hőmérséklet ígérkezik. Egyelőre mínusz 1 fokos a hideg Bánkúton - mondta a gondnok.

Egerben évek óta nem látott intenzitással kezdett vasárnap havazni. A hó még nem marad meg, ezért a közlekedést sem akadályozza a hevesi megyeszékhelyen.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását