2024. április 29. - Péter

Antifasisztákra támadtak a neonácik

Neonácik kövekkel dobálták meg a fasisztaellenes tüntetés részvevőit Újvidéken vasárnap. A rendőrség bekísérte a neonácik vezetőjét és további mintegy húsz embert. Az egyik szervezőt kórházba szállították.
2007. október 8. hétfő 07:26 - Hírextra
Az újvidéki antifasiszta megmozdulást több polgári párt és civil szervezet kezdeményezte, amelyek a fasizmus pusztító hatása ellen emelték fel a hangjukat. Erre a napra ugyanis eredetileg újfasiszta csoportok jelentették be menetelésüket. Október 7-e Heinrich Himmler egykori náci vezető születésnapja. A rendőrség időközben a neonáci szervezetek felvonulását betiltotta, azok viszont jelezték, ennek ellenére gyülekezni fognak.

Szombaton a rendőrség szlovén és lengyel neonáci fiatalokat tartóztatott fel a határon, akik fasiszta jelvényeket, pólókat, zászlókat vittek magukkal. Ezt a vámosok elkobozták.

A rendőrség vasárnap már több órával előbb komoly erőkkel vonult ki a város utcáira az incidens megelőzése érdekében.

A város központjában az egybegyűlt mintegy ötezer polgár előtt beszédek hangzottak el. Kizárólag a civil és emberi jogi szervezetek tagjai mondtak beszédet, a rendezvényen egyetlen pártjelkép sem volt látható, a pártok vezetői a tömegben voltak. Ezt követen a menet a Duna-partra indult, ahol a magyar csendőrség 1942-es vérengzésének áldozatai előtt kívánták leróni kegyeletüket. Miközben a menet a Duna-parti sétány felé haladt, a neonácik lesből kövekkel dobálták meg az elhaladókat. Pavel Domonji, a Helsinki Emberjogi Bizottság szerbiai elnöke annyira megsérült, hogy, kórházba kellett szállítani.

A rendőrök a randalírozó újfasisztákat leteperték. Egyesek a környező házak udvaraiban próbáltak meg elrejtőzni, de mindannyiukat elkapták. Goran Davidovicsot, a Nemzeti Arcvonal nevű újvidéki újfasiszta szervezet vezetőjét mintegy húsz fiatallal együtt megbilincseltek és bekísérték. Az antifasiszta összejövetel néhány tagját is letartóztatták.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását