2024. május 16. - Mózes, Botond

Területhasználati nélkül demonstráltak a neonácik

Nem kért közterület-használati engedélyt a budapesti Hősök terén szombaton megtartott rendezvény szervezője a fővárosi önkormányzattól. Domokos Endre János hétfőn azt közölte az MTI-vel: azért nem tartották szükségesnek az engedély megkérését, mert nem ép
2007. február 12. hétfő 13:59 - Hírextra
"Mivel a rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, ezért ehhez nem kell közterület-foglalás, és mivel színpadot nem építettünk, nem helyeztünk ki semmit" - fogalmazott Domokos Endre János, aki a szombati rendezvényt "magánszemélyként" jelentette be a rendőrségen. "Talpas hangszórók voltak, egy hangszóró összességében körülbelül 35 négyzetcentiméternyi közterületet foglalt el" - tette hozzá.

Álláspontja szerint rendezvényük a "gyülekezési jog hatálya alá tartozik, tehát nem kulturális rendezvény, nem vallási rendezvény. Ehhez tudomásunk szerint nem kell (engedély), csak hogy ha színpadot akarunk építeni" - fogalmazott.

Domokos Endre János korábban a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vezetője volt, ám a szervezet feloszlatását a Fővárosi Főügyészség 2003 februárjában kérte a bíróságtól. A főügyészség arra hivatkozott, hogy a civil szervezet tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosultak, és azokat képviselték.

A 2005-ben született jogerős ítélőtáblai határozat szóbeli indoklásakor elhangzott, hogy az egyesület képviselői számos rendezvényen hungaristának, nemzetiszocialista irányultságúnak nevezték magukat és szervezetüket.

Ughy Attila, a fővárosi szakbizottság fideszes elnöke az MTI megkeresésére hétfőn emlékeztetett arra, hogy a fővárosi közterületen a hangosító eszközök használatát akkor is be kell jelenteni, ha azok csak egy "zsámolynyi" helyet foglalnak el.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke vasárnap arról beszélt: érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy az MSZP-SZDSZ többségű fővárosi vezetés és annak a szakbizottsága hozzájárult-e a demonstrációhoz. Az a kérdés, ha hozzájárultak, akkor azt miért tették, ha pedig nem, akkor a rendőrség miért nem akadályozta meg a megemlékezés megtartását - folytatta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását