2024. április 26. - Ervin

Négyen maghaltak, száz pap pedig rács mögé került

Legkevesebb 4 ember életét vesztette, 100 pedig megsebesült szerdán Burmában, ahol a katonaság erőszakkal lépett föl a buddhista szerzetesek vezette kormányellenes tüntetőkkel szemben. Körülbelül 200 embert letartóztattak, köztük vagy száz buddhista papot
2007. szeptember 26. szerda 19:33 - Hírextra
Rangúnban, Burma legnagyobb városában a hajnaltól érvényben lévô kijárási tilalommal dacolva szerdán ismét mintegy 100 ezer ember vonult az utcákra, folytatva a napok óta tartó tömeges tüntetéseket.

Burmai hivatalos közlés szerint legkevesebb három szerzetes halt meg. Egyikük úgy vesztette életét, hogy megpróbálta kicsavarni a fegyvert egy katona kezébôl. Két szerzetest agyonvertek a biztonságiak. A negyedik áldozat egy civil, akit lelőttek.

A körülbelül 100 sebesült fele buddhista szerzetes. Egy nyugati diplomata szerint a kétszáz letartóztatottnak a fele pap.

A buddhista papok 9. napja vezetik a demokráciát követelő tüntetéseket Rangúnban és más városokban. A junta eddig nem alkalmazott erőszakot a tüntetők ellen. Szerdán azonban a rendőrség gumibotozott, könnygázt vetett be, és a tüntetők feje fölött leadott figyelmeztető lövésekkel próbálta szétoszlatni a tömeget. A tiltakozók újra és újra összegyűltek, sok helyen kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Burmában 20 éve nem voltak ilyen nagyszabású tüntetések.

Miután a junta erôszakhoz folyamodott, szerda estére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását