2024. április 26. - Ervin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Napelem inverter árak - mennyibe kerül az elhelyezésük?

A napelemes rendszer leglényegesebb elemét az inverter jelenti. Nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségűt veszünk, azonban az árakat is érdemes átgondolni. Hogyan alakulnak tehát az inverterek árai?
2023. március 7. kedd 18:38 - HírExtra

Mitől függ az inverter készülék és telepítésének ára? 

Inverterekből többféle fajta (betáplálós, hybrid, szigetüzemű) és modell létezik. Azonban amikor választanunk kell – habár ezt úgyis érdemes szakemberre bízni – soha ne elégedjünk meg az olcsó minőséggel. Ez az eszköz az, ami a napelemes rendszerünk agya és lelke lesz. 

Ha nem jól működik, akkor minden befektetésünk kárba vész, sőt még baleseteket is okozhat a rossz minőségű inverter. Ezért mindig olyan márkát válasszunk, amelyet a minősége miatt a legjobbak között ajánlanak. Az ilyen inverterek ára belekerülhet pár százezer forintba, de természetesen ez függ a napelemek mennyiségétől is. 

A több napelemmel rendelkező rendszerek esetén akár milliós tétellel is számolhatunk – viszont ez kisebb családi házaknál nem jellemző. Ugyanakkor az inverter pontosan az az eszköz, ami szó szerint minden pénzt megér. A minőségibb modellek és márkák árai között találhatunk 300 000 alatti és feletti kategóriákat is. Az árak attól függenek, hogy milyen teljesítményű és rendszerű napelemhez kell őket beszerelni. 

A legmodernebb inverterek egyike a SolarEdge SE10K típusú inverter. Ez egy smart rendszerű készülék, amelynek körülbelül félmillió forint körül mozog most az ára -viszont ez csak az alap inverter költsége. Ehhez a rendszerhez külön modulonkénti optimalizálókat is fel kell szerelni, ami tovább növeli a költségeket, viszont nagy rendszereknél abszolút megéri. 

Az ilyen típusú inverter viszont akkor használható ki igazán, ha legalább 10 darab 405 Wp teljesítménnyel rendelkező napelem modult kell felszereltetnünk. A SolarEdge smart rendszere ugyanis képes arra, hogy minden egyes modult külön kezeljen, ami miatt sok modullal rendelkező rendszereknél kifejezetten kifizetődő lehet ez a beruházás. Nem a legolcsóbb ez tény, viszont sok modulnál hatékonyabbá teszi az energiatermelést. 

Kisebb, pár napelemes rendszerek esetén azonban nem kell mindenáron elmenni a milliós tételekig. Ebben az esetben a hagyományos inverterek tökéletesen megfelelnek, amelyeket akár már 220 000 forint körül is megkaphatunk, például ha egy megbízható és költséghatékony Huawei invertert választunk. 

Egyéb tényezők, amelyek befolyásolják az árakat

A márka és a típus mellett leginkább a napelemek száma és az energiatermelés nagysága az, ami befolyásolja az árakat. Azonban ezen kívül befolyással bírhat az is, hogy milyen körülmények közé helyezik el a napelemeket. Az adott körülményekhez ugyanis más-más típus javasolt. 

A problémás tetőkre, kevesebb napsütéshez a SolarEdge kiváló. Az optimális tetőkre viszont egy minőségi Huawei, Fronius vagy SMA márkájú típus már tökéletes lesz. A rendszer költségeit a megbízott telepítő cégek csak pontos felmérés után tudják megmondani, ahogyan a napelem inverterek ára és típusa is a legtöbb esetben az egyedi árajánlat adásakor dől el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását