2023. október 5. - Aurél
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Egyre több megbetegedést hívunk népbetegségnek, a cukorbetegségtől az elhízáson át a különféle onkológiai megbetegedésekig. Az utóbbi években felkéredzkedett a listára egy eddig meg nem nevezett, bár jó ideje sokakat érintő kór, az ún. Szilíciumvölgy-szindróma.
2018. február 6. kedd 06:28 - HírExtra
 
 Nem is gondolnánk, hogy hány különböző egészségügyi panasz okozója az irodai ülőmunka, az ehhez kapcsolódó tevékenységek és helytelen szokások – amelyek fizikális, sőt mentális problémákat is előidézhetnek.

Nem csoda, hogy a legmodernebb irodák fejlesztését a munkatársak egészségének és közérzetének javítása határozza meg a jövőben. A washingtoni székhelyű International WELL Building Institute WELL Building Standard (WELL) minősítés az épületek egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli hét szempont alapján, ezzel nyújt megoldást a Szilíciumvölgy-szindróma tüneteire. Európában elsőként, a Futureal-csoport három magyarországi irodaprojektje egyszerre szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítését. Ennek apropóján a magyar ingatlanfejlesztő cégcsoport szakemberei összegyűjtötték, miként változtatja meg hamarosan a dolgozók mindennapjait az irodák új generációja.

1. Testmozgás.

Aki naponta több mint 6 órát ülve tölt, az harminc év munkaviszony után több mint 5 évet tölt a székhez kötve. Ráadásul munka után is többnyire ücsörgéssel töltjük a nap hátralévő részét. A nagy átlag a napi minimum 30 perces aktív mozgás helyett mindössze kb. 10 percet tölt könnyebb aktivitást kifejtő mozgással pl. sétával. A legalapvetőbb tünetek a nyak-, hát- és derékfájás, de az elhízás, a cukorbetegség, sőt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is növeli a mozgásszegény életmód.

2. Szellemi frissesség.

A folyamatos stressz okozta visszatérő betegségek gyakori munkából való kiesést és a produktivitás csökkenését vonják maguk után, jelentős anyagi károkat okozva a cégeknek és a társadalombiztosításnak. De ha „csak” alvászavarral, vagy visszatérő fejfájással küzdünk, az is pont elég, hogy ne tudjunk jól teljesíteni. A holnap irodáiban családbarát szolgáltatások, változtatható terek, a kultúrát, valamint a jó hangulatot előtérbe helyező dizájn segíti a dolgozókat a szellemi kiegyensúlyozottság fenntartásában.

3. Természetes fény.

Az egész napos monitornézésből adódó szemfáradság, majd hosszú távon a látás romlása a másik sokakat érintő tünet. Azt már el szoktuk felejteni, hogy ha nem jut a szemünk elegendő természetes fényhez, például a hormonháztartásunk összezavarodik, kevésbé tudunk koncentrálni, hamarabb elfáradunk, de az anyagcserénkre és a testtömeg-indexre is kihathat. A jövő irodáiban fontos szempont az elegendő természetes fény, amit az épületek tájolásával és az ablakok méretezésével érnek el, hogy a dolgozók egész nap elegendő természetes fényhez jussanak.

4. Egészséges táplálkozás lehetősége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai szerint évente kb. 2,7 millió ember halálát okozza világszerte a nem elegendő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Ezzel globálisan a 10 legveszélyesebb, halált okozó rizikófaktor közé sorolható a kevés vitaminfogyasztás. 2014-ben világszerte közel 2 milliárd felnőtt volt túlsúlyos, több mint harmaduk elhízottnak számított. A minősített épületek közelében található termelői piacok és egészséges éttermek szintén a megfelelő táplálkozást támogatják.

5. Levegőellátás.

Ha negyven fokban meghűlt emberrel találkozunk nyáron, egészen biztosan légkondis irodából jön. Amellett, hogy a kinti és benti hőmérsékletkülönbségnek maximum 6-8 foknak szabadna lennie, sok helyen jégveremre állítják a nyári kánikulában a légkondit. A nem megfelelően vagy ritkán tisztított rendszer pedig sokkal komolyabb légzőszervi megbetegedéseket is okozhat. A jövő irodáiban légszűrőkkel, fokozott szellőzéssel és speciális berendezésekkel sokkal jobb minőségű beltéri levegőt lélegezhetnek be a dolgozók.

6. Víz.

A nőknek 2,7 liter, a férfiak 3,7 liter folyadék (nagy része víz formájában) tartaná fenn a test normális hidratációs állapotát. Annak, aki sportol, dohányzik, ennél is többre van szüksége. Legtöbben kínosan ügyelünk, hogy összejöjjön a minimum, de ha nincs az irodában víztisztító, a csapvíz nem az igazi, a több liter ásványvizes palackkal pedig a környezetnek ártunk. A WELL épületek tervezésekor átfogóan értékelik ki az épületek vízforrását, és az eredmények alapján kiválasztott szűrőberendezésekkel magasabb minőségű, rendszeresen ellenőrzött ivóvízhez jutnak a dolgozók, miközben óvja az erőforrásokat is.

7. Kényelem.

Mindenkinek meg van az érzés, amikor a kényelmetlen, lestrapált irodai székből kínzó fájdalommal jár a felállás. Ez az egyik legalapvetőbb oka a hát-és derékfájásnak, az izomfájdalmaknak, és a stressz kialakulásának. A WELL épületekben kényelmi funkciók enyhítik a stresszt és segítenek fenntartani a szervezet hormonális egyensúlyát. Ezek a tervezési stratégiák nemcsak a mozgáskorlátozott emberek számára biztosítják a hozzáférést, hanem egyúttal megakadályozzák a sérüléseket mindenki számára vonzó közlekedési terek biztosításával. Emellett komfortosan kialakított akusztikai megoldások, művészeti alkotások és természetközeli berendezések segítik a hatékony munkavégzést.
Forrás: Noguchi
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását