2024. június 21. - Alajos, Leila
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A gótikus rock legendája nálunk koncertezik

A gótikus rock és az úgynevezett deathrock legendája, az egyház- és politikaellenes provokációiról is ismert amerikai Christian Death május 19-én Budapesten lép fel. Az 1979-ben alakult együttes tavaly megjelent új lemeze, az American Inquisition a 2001.
2008. május 9. péntek 09:11 - Hírextra

A csapatot Rozz Williams alapította Los Angelesben. A Christian Death név szatirikus szójáték a Christian Dior márkával. Williams fémjelezte a kiváló bemutatkozó korongot, az Only Theatre of Pain-t 1982-ben, ám a labilis idegzetű énekes 1985-ben otthagyta társait. Utóbbiak Valor Kand vezetésével együtt maradtak és Christian Death néven folytatták tovább - akárcsak Rozz. Ennek az lett a következménye, hogy a 90-es években a két banda ugyanazon a néven jelentetett meg lemezeket, ráadásul folyamatosan cserélődő felállásban.

A névhasználat körüli acsarkodó vitákat Rozz Williams öngyilkossága zárta le 1998-ban. (Rozz egykori társai CD 1334 néven zenélnek.)

Rozz Williams és Valor Kand ugyan gyűlölte egymást, de a két Christian Deathnek sok közös vonása volt (van): függetlenség a rockzene uralkodó trendjeitől, csekély üzleti és kritikai elismerés, valamint a gyakran provokatív, sötét és hátborzongató zenék és dalszövegek. Utóbbiak gyakori célpontja a vallás, a katolikus egyház, a korrupció, az egyház és a politika összefonódása.

A Christian Death hírhedt 1988-as lemeze, a Sex And Drugs And Jesus Christ - legismertebb dala a This Is Heresy (Ez eretnekség) - borítóján egy önmagát heroinnal belövő Krisztus-szerű alak látható. Az album Európa- és Amerika-szerte tiltakozó akciókhoz vezetett a keresztény fundamentalisták körében: több helyen nyilvánosan égették el a lemezt.

A gótikus rock tanítómesterének tartott Christian Death legutóbbi lemeze az Egyesült Államok terrorizmus elleni küzdelmét újkori inkvizícióként mutatja be.

A Negative Art által május 19-re az A38 hajóra szervezett koncert egy három hónappal ezelőtt elhalasztott fellépés pótlása. A Christian Death mellett fellép a nyíregyházi Autumn Twilight és az olasz Them Philosophy.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását