2024. április 28. - Valéria

Találkoztak a püspökök

Háromnapos bajor-magyar evangélikus püspöki találkozót tartottak Münchenben, illetve Nürnbergben, ahol az egyházak társadalmi szerepvállalásáról és a kapcsolatok erősítéséről is szó esett - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) kül
2008. május 9. péntek 09:09 - Hírextra

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen kitértek arra, hogy Németországban a pártok és az egyházak között sokrétű kapcsolat alakult ki, egy egyház pedig - szemben Magyarországgal - több, akár különböző irányultságú párttal is szorosabb viszonyt alakított ki, amit tanulságosnak nevezett a magyarországi egyházak számára.

Szólt arról, hogy a két egyház összehasonlította a történelmi múlt feldolgozását is, melynek keretében a bajorok a náci párttal szimpatizáló püspökről, a magyarok pedig az ügynökkérdés felgöngyölítéséről tájékoztatták partnerüket. Hozzátette: Németországban az utóbbi időben is találtak olyan lelkészeket, akik szimpatizáltak a nácikkal, a Meiser püspökről elnevezett utcákat például ezért keresztelik át a közeljövőben.

Emellett tapasztalataik közé sorolta, hogy a vallási szakértők és vezetők a Magyarországon megszokottnál aktívabban foglalnak állást különböző szociáletikai kérdésekben, mint a munkanélküliség vagy a géntechnika.

A püspök elmondta, hogy a német testvéregyház vezetői egyre erőteljesebben szorgalmazzák a vasárnap, mint pihenőnap megtartását, mert a megváltozott vásárlói szokások "elveszik a vasárnapot az emberektől".

Beszámolt arról is, hogy a német fél különösen nagy problémának nevezte az iszlám hívők számának előretörését, akiknek az aránya Münchenben magasabb az evangélikusoknál, ugyanakkor alapvető szocializációs lépésekre, mint például a német nyelv megtanulása, többségében nem hajlandók.
Kifejtette, hogy a találkozón, amelyen bajor részről mind a hét, Magyarországról pedig mind a három evangélikus püspök részt vett, a testvérintézmények, úgy mint az iskolák, óvodák, szeretetotthonok, hajléktalanszállók tapasztalatcseréinek aktívabbá tételéről is tárgyaltak.

Döntöttek többek között arról, hogy Magyarországról két hallgató hat éven keresztül egyetemi ösztöndíjas diakóniai képzésben részesül 2009-től, amelynek keretében szociális gondozói és teológiai képzést egyaránt kapnak. Ez a későbbiekben az önálló magyarországi evangélikus diakónusképzést is beindíthatja - vélekedett Fabiny Tamás.

Ezenkívül körvonalazódott, hogy az erlangeni Friedrich Alexander Egyetemen a magyar evangélikusok egyházi újságírást tanuljanak, valamint a bajorok a magyar testvéregyházat támogatásukról biztosították egy egészségügyi rehabilitációs központ létrehozásában - közölte.

A bajor evangélikus vezetés felhívta a figyelmet a lelkészi életmóddal is együttjáró mentálhigiénés problémákra, például a válásokra és az alkoholizmusra, amellyel kapcsolatban a prevenciót tartotta a legfontosabbnak. Ennek keretében Münchenben működik egy lelkészi iroda, ahol minden lelkipásztornak van személyes lelki gondozója - folytatta.

Az eszmecserén a vendéglátókat Johannes Friedrich tartományi püspök vezette, a magyar küldöttség élén pedig Ittzés János, az MEE elnök-püspöke állt. Fabiny Tamás megjegyezte: a bajorokkal folyó tárgyalások egyre inkább arra mutatnak, hogy a magyar felet egyenrangúként kezeli nyugat-európai testvéregyházuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását