2024. május 28. - Emil, Csanád
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ángyán: tőkés kormány

A magyar agrárpolitika nem támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat, hanem a tőkés csoportok felé tereli a földtulajdont, valamint az európai és a hazai forrásokat - mondta Ángyán József, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken Lakiteleken.
2007. november 17. szombat 08:10 - Hírextra
A jelenlegi politika, nem a helyben lakó kis és közepes egyéni gazdaságok felé tereli az állami földek értékesítését, a nemzeti földalapon keresztül, hanem a tőkés társaságok felé - mondta Ángyán József a Lakiteleki Népfőiskolán, A magyar gazda élni akar! címmel rendezett konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Az egyetemi tanár szerint a kormány intézkedései arra utalnak, mintha vissza akarná venni a jelenleg a kicsik kezében lévő földterületet, és a Nemzeti Földalapon keresztül a tőkés érdekcsoporthoz terelné.

Az európai támogatási forrásokról a képviselő azt mondta: "az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keveseknek sokat juttat, sokaknak pedig semmit". Szavai szerint sokféle jogcímet felsorolnak, amelyek mentén támogatni lehetne a mezőgazdaságot, "de nem az a kérdés, hogy ezek a jogcímek jók, vagy nem jók, hanem az a kérdés, hogy melyikhez mennyi forrást szán Magyarország".

"Vidéki életminőséget lehetne támogatni, vidéki szolgáltatásokat fenn lehetne tartani, vidéki közösségeket és gazdaságokat meg lehetne erősíteni, de ezekre minimális források vannak" - fűzte hozzá.

A magyar támogatásokról szólva kifejtette: a hazai források elköltésénél azt lehet látni, hogy szintén a tőkés társaságokat segítik, "minden intézkedés lényegében a kis- és közepes gazdaságok ellen hat, aminek az a fonákja, hogy Európában pedig pont fordítva van".
A saját piacaink védelmét a megerősített minőségellenőrzés szigorú rendszerével kellene megoldani - mondta.

Ha az ország nemzeti politikája nem kényszeríti ki, akkor nem fogják a multik a helyi termékeket forgalmazni - hívta fel a figyelmet a Fidesz szakpolitikusa, aki fontosnak nevezte a segítőhálózat fejlesztését, mert a kis- és közepes gazdák nem tudják folyamatosan figyelemmel kísérni a pályázatokat.

Ángyán József hangsúlyozta: nem úgy kell a piacon versenyképes méretet elérni, hogy megabirtokokat hozunk létre, hanem úgy, hogy a kis- és a közepes gazdálkodók társulásai kapjanak komolyabb támogatást. Az uniós forrásokból erre lenne lehetőség - mondta a képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását