2024. április 23. - Béla

Energiahatékonysággal kapcsolatos rendeleteket módosított az energiahivatal

Módosította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletét, új elemekkel bővül az energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását segítő EKR-katalógus, és egyszerűsödik a nagyfogyasztók által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos szabályozás.
2024. február 16. péntek 10:16 - HírExtra

A MEKH pénteki közleménye szerint a vállalkozói és közintézményi szféra energiafelhasználásának csökkentését célzó Integrált Energiahatékonysági Projekt eredményeit felhasználva frissítették az EKR-katalógust.
    
Az egyes energiahatékonysági intézkedésekből vagy beruházásokból származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzék olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el. A jegyzékbe vett új intézkedések között szerepel egyebek mellett a splitklíma-berendezések fűtési célú alkalmazása, a professzionális hűtőbútorok és sokkolóhűtők cseréje, valamint az energiatakarékosabb tehergépjárművek alkalmazásával elérhető energiamegtakarítás.
    
A 2021. január 1-jétől bevezetett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer eddig több mint 3500 energiamegtakarítást eredményező projekt megvalósítását segítette elő. Az így elért összes éves új végsőenergia-megtakarítás mértéke 2024. február elején már meghaladta az évi 5,1 petajoulet (PJ), ami több, mint a 2021-2023 közötti évekre megállapított EKR-kötelezettségek összege - közölte a MEKH.
    
A megújult EKR-katalógus közvetlen piaci előnyt nyújt az érintetteknek, valamint megkönnyíti az energetikai auditorok és az auditáló szervezetek munkáját azzal, hogy előre kidolgozott módszertant biztosít a hitelesített energiamegtakarítások kiszámítására.
    
A most megjelent új intézkedések közzétételével párhuzamosan a MEKH már dolgozik az EKR-katalógus újabb felülvizsgálatán és a jegyzék további bővítésén is - jelezték.
    
A másik, a gazdálkodó szervezetek által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos követelményeket megállapító rendelet módosítása komoly könnyítést jelent azoknak, akik legalább 10 megawatt (MW) rendelkezésre álló teljesítményű telephellyel rendelkeznek és a fogyasztás monitorozása során az ISO 50001 nemzetközi szabványt alkalmazzák.
   
Az érintett nagyfogyasztóknál az energiafogyasztás mérése továbbra is kötelező, ugyanakkor a módosítás értelmében a technológiai sorba állított berendezések esetén már nem szükséges berendezésenként almérőt felszerelni - tájékoztatott a MEKH.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását