2024. február 26. - Edina

Mehetnek az alkatrészek az izraeli F35-ösöknek

A holland kormánynak nem kell leállítania az F-35-ös amerikai vadászgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe - közölte ítéletében a hágai kerületi bíróság, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland napilap szemlézett hétfőn.
2023. december 18. hétfő 12:32 - HírExtra

Hollandiában nemzetközi civil szervezetek december 5-én indítottak pert a kormánnyal szemeben annak érdekében, hogy leállítsák az F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe. Azzal érveltek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot. A szervezetek szerint az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázisának raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben.
    
A holland kormány azzal érvelt, hogy az F-35-ös repülőgépek izraeli bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg a háborús humanitárius jog megsértése.
    
Az illetékes hágai bíróság ítéletében azt írta: az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.
    
"Az ügyben illetékes miniszter megfontolásai nagymértékben politikai természetűek, és a bíráknak nagy szabadságot kell hagyniuk a miniszteri döntéseknek" - fogalmaztak. Gázában a háborús helyzet nagyon összetett, sok részlet még mindig tisztázatlan - tették hozzá.
    
A bíróság azt is közölte, hogy a holland kormány "a jelenlegi konfliktus ismeretében sem köteles felülvizsgálni" az F-35-ös alkatrészek szállítására 2016-ban kiadott engedélyt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását