2024. február 26. - Edina

Újra indult a Ganz művek

Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen.
2023. november 29. szerda 13:25 - HírExtra

Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezetője szerdán, az üzem újraindítása alkalmából tartott helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a társaság anyavállalata által 2021-ben visszavásárolt telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják majd a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzformátorüzeme részére.
    
Hozzátette: a gyártás újraindításával a Ganz célja az, hogy az acélszerkezet-gyártásban felhalmozott több mint fél évszázados tapasztalatot tovább gyarapítsák, és azt a lehető legversenyképesebb formában vezessék vissza a piacra. Ennek érdekében a Ganz tulajdonosai egy több mint másfél milliárd forint keretösszegű fejlesztési csomagot hagytak jóvá, ami a gyártás hatékonyságának növelését és az épületek energiahatékonyságának javítását célozza - jelentette be. Ezekkel a fejlesztésekkel a vállalat visszanyerheti a versenyképességét és biztosíthatja a most létrejövő csaknem hatvan munkahely hosszú távú stabilitását - fűzte hozzá.
    
Mint emlékeztetett, 2019-ben, egy korábbi cégtulajdonos döntésének eredményeként a szolnoki acélszerkezetgyártást megszüntették, a gyárat bezárták, a munkavállalókat elbocsátották.
    
A gyár újraindításának ünnepségét szerdán tartották, de az első munkavállalók júniusban csatlakoztak, majd több hullámban bővítették a létszámot, jelenleg negyvenöten dolgoznak - közölte.
    
Az idei célkitűzésük, hogy a 40 megavolt-amperes transzformátorszekrényből négyet, a 250 megavolt-amperes transzformátorszekrényből pedig legalább kettőt gyártsanak - árulta el. Az újraindítási terv alapján a szolnoki telephely 2026-ra éri majd el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a hárommilliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a hatvanat - vázolta az ügyvezető.
    
Gál Gergely elmondta: a szolnoki telephelyen az elmúlt ötven évben többezer egyedi tervezésű transzformátorház készült, ideértve a magyar villamosenergia-hálózat legmagasabb, 750 kilovoltos feszültségszinten üzemelő transzformátorait is - tájékoztatott.
    
Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: az újra száz százalékban magyar tulajdonban levő vállalatnál komoly értékteremtő munkát végeznek, kiváló minőségben.
    
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) üdvözölte a beruházást, szavai szerint Szolnokon nem éri el a munkanélküliség a négy százalékot. Mint mondta: majdnem tízezer vállalkozás működik a vármegyeszékhelyen, míg 2010-ben 8500 volt. Most 8,7 milliárd forint a város iparűzésiadó-bevétele, 2010-ben 3 milliárd forint volt.
    
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. MTI-hez eljuttatott közleményében szerepel, hogy a termelés elindítása érdekében a vállalat a 3,8 millió euró nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg.
    
A társaság alig egy hónappal korábban jelentette be, hogy tápiószelei gyárában hivatalosan is megkezdődött egy 2 MW (megawatt) teljesítményű naperőműpark kivitelezése.
    
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tavalyi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.
    
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság csaknem 300 korábbi munkavállalójával. A társaság a reorganizáció eredményeként, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szervíz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását