2024. május 16. - Mózes, Botond

Javuló hangulat az EU-ban

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. november 29. szerda 12:51 - HírExtra

Az euróövezet gazdasági hangulatmutatója (Economic Sentiment Indicator, ESI) novemberben 93,8 pontra emelkedett az előző havi felülvizsgált 93,5 pontról, kissé nagyobb mértékben a piac által várt 93,7 pontnál. Az EU 27 tagjára vonatkozóan az ESI 0,5 ponttal javult 93,7 pontra.
    
Bár a mutató legutóbbi értéke a gazdasági hangulat fokozatos javulását tükrözi a tömbön belül, továbbra is arra utal, hogy mind a vállalkozások, mind a fogyasztók kissé pesszimisták, főként az emelkedő hitelköltségek és a tartós inflációs nyomás hatása miatt.
    
A szolgáltatói szektor hangulatindexe 4,9 pontra javult az októberi 4,6 pontról, a fogyasztói hangulat pedig mínusz 16,9 pontra mínusz 17,8 pontról. A kiskereskedelmi ágazatban mínusz 7,0 pontra javult a hangulati mutató mínusz 7,4-ről, az építőiparban pedig mínusz 4,8 pontra mínusz 5,5-ről.
    
A feldolgozóiparban viszont romlott, mínusz 9,5 pontra ment le mínusz 9,2 pontról a várt javulás, mínusz 8,9 pont helyett.
    
A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül az ESI Hollandiában 2,9 ponttal, Franciaországban pedig 2,0 ponttal javult, míg Spanyolországban 1,5 ponttal romlott, Németországban pedig 0,5 ponttal, Olaszországban 0,3 ponttal csökkent.
    
A foglalkoztatási várakozások mutatója (Employment Expectations Indicator, EEI) a gazdasági hangulati mutatóval szemben mindkét régióban mérsékelten csökkent: az EU-ban 0,5 ponttal 101,8 pontra, az euróövezetben 0,7 ponttal 102,1 pontra. Az ESI-vel ellentétben az EEI továbbra is kissé a hosszú távú átlaga felett teljesít.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását