2024. február 26. - Edina

Ukrajnát az időjárás sem kíméli

Csaknem félmillió ember áramellátását szakította meg hétfőre virradóra a vihar a Krím félszigeten.
2023. november 27. hétfő 14:36 - HírExtra

Szergej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője bejelentette, hogy a félsziget több városában szükségállapotot vezettek be. A vihar következtében a Krímben legkevesebb egy ember életét vesztette, egyet eltűntnek nyilvánítottak, hármat pedig kórházba szállítottak. A sérültek számát orosz hírügynökségek hétfő reggel mintegy kéttucatnyira becsülték. Tengerparti szállásokról több mint 300 embert kellett evakuálni.
    
Oleg Krjucskov, Akszjonov tanácsadója hétfő reggel közölte, hogy a vihar miatt - amelyben a széllökések sebessége elérte az óránkénti 140 kilométert - a félsziget 498 ezer lakosa maradt áramellátás nélkül. Több tízezer fogyasztót azóta sikerült visszakapcsolni.
    
Az ítéletidő miatt Szevasztopolban a szociális szféra alkalmazottjai számára, a Krímben pedig általános munkaszüneti napot hirdettek hétfőre.
   
Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója a Telegram csatornáján arról számolt be, hogy a kikötővárosban több tucat fa kidőlt, mintegy 40 épület tetőszerkezete és 42 jármű megrongálódott. A szevasztopoli Akváriumból mintegy ötszáz állat pusztulásáról érkezett bejelentés. A félszigeten több utat lezártak, vonat- és autóbuszjáratokat állítottak le.
    
A Kercsi-szoros keleti partján, Tamany kikötőjében a vihar leszakított horgonyáról, és Anapa közelében zátonyra sodort egy belize-i zászló alatt közlekedő szárazáruszállító hajót. A Blue Shark fedélzetén 21 fős szíriai, indiai és egyiptomi állampolgárságú legénység tartózkodik. Jaltában egy másik teherhajót szakított le horgonyáról a szél. A novorosszijszki kikötő olajterminálján leállították a tankerhajók feltöltését.
    
A Krasznonodári területen öten sérültek meg és mintegy 250 fa dőlt ki. Az ugyancsak Ukrajnától elcsatolt,  szakadár "Donyecki Népköztársaságban" hétfő reggel mintegy félmillióan, magában Donyeckben 190 ezren maradtak áram nélkül az ítéletidő miatt.
    
A vihar az előrejelzés szerint Oroszország európai részének egész déli övezetére ki fog terjedni. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a térségben a rendkívüli helyzetek minisztériumának 1335 munkatársát és 414 egységnyi technikai berendezését vetették be a következmények felszámolására.
    
Moszkva három repülőterén 15 repülőjárat késését és további négy törlését jelentették be hétfő reggel a hóesés és jeges eső miatt. A Vesztyi FM rádió szerint az orosz fővárosban a hóréteg vastagsága elérte a 22 centimétert, ami a háromszorosa az évszaknak megfelelő normának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását