2024. május 8. - Mihály

Az adóellenőrzések árnyoldalai: kockázatok és következmények

Az adóellenőrzés megkezdése és lefolytatása Az állam legfőbb célja az adóhatósági ellenőrzésekkel, hogy betartassa a jogszabályokat és megakadályozza a jogosulatlan adóelkerülést, ugyanakkor ennek a megvalósítása sokszor igencsak nagy terhet tesz a vállalkozások vállára.
2023. november 22. szerda 08:45 - HírExtra

A NAV ellenőrzés fogalma egy hosszabb eljárást jelent. Ez az adózók számára hátrányos következmények nézőpontjából négy jól szétválasztható, de több szempontból egymással kölcsönhatásban is álló szakaszra oszthatjuk fel:

1. szakasz: Az ellenőrzés

Az ellenőrzés során az adóhatóság vizsgálódik, összegyűjti a bizonyítékokat, megállapítja a tényállást és ezt belefoglalja egy jegyzőkönyvbe.

2. szakasz: A hatósági eljárás

Az adóhatóság az ellenőrzés eredménye alapján (először elsőfokon, azután fellebbezés esetén másodfokon) határozatot hoz, amelyben kötelezi az adózót az adóhiány és az esetlegesen kiszabott szankciók megfizetésére.

3. szakasz: A határozat végrehajtása

A jogerős adóhatósági határozat főszabály alapján a további jogorvoslatoktól (a bírósági szaktól) függetlenül végrehajtható, amelyhez az adóhatóság többféle végrehajtási eszközt is bevethet, ha az adózó önkéntes teljesítése elmaradna.

4. szakasz: A határozat bírósági felülvizsgálata

Az adóhatóság határozatának jogszabályellenességére hivatkozva az adózók kérelmezhetik a bíróságon, hogy a végleges adóhatósági határozatot változtassák meg, semmisítsék meg és/vagy utasítsák az adóhatóságot új eljárás lefolytatására.

A következőkben megvizsgáljuk az adóellenőrzés közvetlen hátrányait és ezeknek a kivédésére adunk pár hasznos tanácsot. 

Az adóellenőrzés hátrányai

Az adóhatósági ellenőrzés jelentős mértékű fegyelmezettséget, nyugodtságot és tervezett hozzáállást követel meg a vállalkozások részéről, azonban bármennyire is igyekszünk, egyes hátrányos tényezőket nem tudunk elkerülni.

A legnyilvánvalóbb ezek közül az adóellenőrzések menedzselése, amely a legtöbb esetben rengeteg idő-, energia- és költségráfordítással jár: a vállalkozás vezetőinek és adminisztrációs munkatársainak a hatósággal való együttműködés alatt a megszokott feladataik mellett számos más kötelezettségnek is teljesíteniük kell. Ilyenek lehetnek például:

- szükséges iratok összegyűjtése, átnézése, rendszerezése és szelektálása;

- az ellenőrzési cselekményeken való részvétel;

- egyeztetés könyvelővel és adótanácsadókkal,

- folyamatos konzultáció a jogi képviselőkkel, illetve az adóeljáráshoz értő adójogász szakértőkkel.

Számtalanszor előfordul, hogy a hatósági ellenőrzések háttérbe szorítják a napi üzleti tevékenységeket és a fő cél az adóellenőrzés „átvészelése” lesz. Ez legfőképpen olyan esetekben igaz, amikor az adóhatóság „felhasználja” a jogszabályilag lehetséges leghosszabb, egyéves ellenőrzési időtartamot.

Sajnálatos módon a jóhírnév és rendszerint a goodwill már ebben a kezdeti szakaszban károsodhat: egy adóellenőrzés híre megrengetheti a bizalmat a szerződéses gazdasági partnerekben. Ha az adóhatóság például kapcsolatba lép egy beszállító vagy vevő partnerrel valamilyen irat átadása vagy nyilatkozat beszerzése céljából, akkor az gyakran a „biztonság kedvéért” felmondja meglévő szerződését az adózóval.

Mindemellett az adóellenőrzés sokszor a munkavállaló szempontjából is bizalomvesztést vagy a munkáltató iránti hűség megrendülését eredményezi. Egy munkatárs rossz időpontban való távozása pedig könnyedén előidézhet további idő előtti felmondást és üzleti nehézségeket.

Tanulságok, tanácsok, trükkök

A vállalkozásoknak nagyon fontos az áttekinthető és pontos adózási gyakorlat kiépítése és fenntartása az adóellenőrzéseknek való kitettség csökkentése céljából. Ennek érdekében érdemes egy szakértőt bevonni az adózás szemszögéből meghatározó üzleti folyamatokba, különösképpen azzal kapcsolatosan, hogy mi legyen a céges protokoll egy adóellenőrzés során, vagy hogyan célszerű ellenőrizni a partnereket. Továbbá a vállalkozásoknak javasolt rendszeres auditokat végezniük, hogy kiszűrhessék és javíthassák a felmerülő hibákat az ellenőrzést megelőzően, valamint ezekbe a folyamatokba a kulcsmunkavállalók bevonása is szükséges lehet.

Ha cégvezetőként a tudomásunkra jut, hogy az adóhatóság megbízólevelet küldött a céges tárhelyre, akkor az átvételig jó lehetőség az esetleges hibák kijavítására az önellenőrzési szándék bejelentése. Ennek köszönhetően - függetlenül az adóhatóság által már elrendelt adóellenőrzéstől - rendelkezésünkre áll 15 nap, hogy önellenőrzést nyújtsunk be.

Az ellenőrzés megkezdésekor pedig kifejezetten fontos, hogy a cég már a legelső pillanattól fogva tanácsadó segítségével kommunikáljon az adóhatósággal és együtt alakítsák ki a követendő stratégiát.

Adóellenőrzés, vagy adóper folyik cége ellen? Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt adójogásszal!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását