2024. július 13. - Jenő

Itt az új spanyol kormány

Bejelentette új koalíciós kormányának összetételét a spanyol miniszterelnök hétfőn Madridban.
2023. november 20. hétfő 14:37 - HírExtra

Pedro Sánchez tájékoztatása szerint a kabinet az előző ciklushoz hasonlóan 22 szaktárcából áll majd, amelyből 12-t nő irányít.
    
Közülük négyen, a gazdasági, a pénzügyi, a munkaügyi és az ökológiai átmenetért felelős miniszter egyben kormányfőhelyettes is lesz. Mindannyian eddig is a kormány tagjai voltak.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 17, koalíciós partnere, a több kisebb baloldali pártot tömörítő Sumar formáció öt minisztérium feladatainak ellátását kapta meg. Utóbbié a munkaügy, az egészségügy, a kultúra, a szociális jogok és fogyasztás, valamint a gyermek- és ifjúságügy területe.
    
"Spanyolországnak számos kihívással kell szembenéznie, és a progresszív koalíciós kormány számára megtiszteltetés és felelősség, hogy ezt vezesse" - fogalmazott Pedro Sánchez.
    
Mint mondta, a dél-európai ország erősebb, mint öt évvel ezelőtt volt, amikor első kormányát megalakította, de még mindig sok a tennivaló, amelyet az új kabinet kialakítása is tükröz.
    
Ilyen például a gazdaság területén a folyamatosság, ezeknek a tárcáknak az élén nincs változás az előző kabinethez képest. Emellett hangsúlyosak a szociális ügyek, a lakhatás és a fiatalok érvényesülése. Utóbbi két terület önálló minisztériumot is kap.
    
A kormányfő kiemelte az új kabinet politikus és feminista jellegét.
    
Pedro Sánchez harmadik kormányában a 22-ből kilenc tag új belépő, köztük például Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek volt tartományi elnöke, aki a területi politikáért és a demokratikus emlékezetért felelős minisztériumot irányítja, vagy Jordi Hereu, Barcelona egykori polgármestere, aki ipari és a turizmusért felelős miniszter lesz.
    
José Luis Escrivá digitális átalakulásért felelős tárcavezetőként folytatja a kormányban, eddigi minisztériumát, amelyhez a társadalombiztosítás és a migráció tartozott Elma Saiz veszi át.
    
Nincs változás a belügy-, a külügy- és a védelmi minisztérium élén.
    
A kormányszóvivői teendőket Pilar Alegría látja el, aki marad az oktatási tárca élén, amelyet kibővítenek a sport területével.
 
Miután a kormány névsora megjelenik a hivatalos állami közlönyben (BOE), a kormánytagok leteszik hivatali esküjüket VI. Fülöp király jelenlétében. Erre várhatóan kedden kerülhet sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását